In total, in Europa Centrala au fost inregistrate anul trecut 72.630 de insolvente, in crestere cu 3,5% fata de 2011, cele mai multe in Romania si in Ungaria (22.840). In Bulgaria, 1.339 de firme au intrat in incapacitate de plata, in crestere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, in Polonia au fost raportate 877 de insolvente, cu 21,3% mai multe fata de 2011.

Doar in Serbia, Ucraina, Estonia si Letonia au fost consemnate scaderi ale numarului de firme care au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

In acelasi timp, Romania ocupa locul secund in Europa Centrala in functie de rata insolventelor, cu un procent de 5,67% din numarul total de firme active, respectiv 417.582. Prima pozitie este adjudecata de Serbia, unde ponderea insolventelor in total numar de firme active este de 7,93%.

"In Romania sustenabilitatea companiilor a fost erodata din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii. Prin urmare, companiile prezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la socurile interne sau externe si al presiunii pentru cresterea lichiditatilor", se arata in studiu.

Pentru 2013, Coface estimeaza inrautatirea situatiei la nivelul regiunii analizate, astfel ca numarul insolventelor vor creste in majoritatea tarilor din regiunea central si est europeana.

"In Polonia in 2013 sunt asteptate efectele crizei globale. Acestea isi vor face simtite prezenta intr-o masura mult mai mare, inregistrand un nivel mai ridicat de insolvente. De asemenea, in Bulgaria, unde insolventa aproape s-a triplat in 2011-2012, este asteptata o noua crestere, iar in tari precum Ungaria, o crestere a numarului de proceduri de insolventa in 2013 nu poate fi exclusa. In Romania, numarul insolventelor va urma acelasi ritm de +10% in 2013", prognozeaza sursa citata.

Specialistii Coface mentioneaza ca in special vor intra in insolventa companii medii si mari, astfel ca nici numarul nu mai este relevant, ci ordinul de marime si impactul in economie.

Cel mai afectat sector in 2012 din zona analizata a fost cel al constructiilor, companiile avand de suferit din cauza programelor de austeritate si a lipsei investitiilor in locuintele private. Cu probleme similare s-au confruntat si industria manufacturiera, comertul cu amanuntul si comertul cu ridicata si distributie. Acesta din urma experimenteaza efectele negative ale ratelor ridicate ale somajului si scaderea cheltuielilor gospodariilor.

La polul opus, telecomunicatiile, educatia si sanatatea au fost cele mai putin afectate sectoare, inregistrand cele mai mici rate ale insolventelor in 2012.

In Romania, in primele patru luni au intrat in insolventa aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe fata de aceeasi perioada din 2012.