Marii investitori sunt in permanenta in cautarea unui business profitabil. Iar daca acesta din urma este si listat la bursa, cu atat mai mult antreprenorii sunt dispusi sa achizitioneze actiuni ale companiei respective. De la inceputul anului si pana acum, investitorii au facut tranzactii in valoare de aproape 270 milioane de dolari, ceea ce inseamna cu 75% mai mult decat aceeasi perioada din 2010.

Dar sa vedem care sunt business-urile pe care oamenii de afaceri sunt interesati sa le „cumpere”.

Pe locul intai se afla cea mai mare retea de socializare din lume, fondata de Mark Zuckerberg pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate si de a-si face noi prieteni virtuali, Facebook a ajuns cea mai populara si mai mare, dupa numarul de utilizatori, retea de socializare la nivel global, devansand site-uri concurente precum Twitter, LinkedIn, My Space (preluata ulterior de Specific Media pentru 35 de milioane de dolari).
 
Creat initial intr-o camera de camin a prestigioasei Universitati Harvard, din Statele Unite, Facebook a fost, la origine, o retea sociala cu circuit inchis, adresata doar studentilor institutiei de invatamant. Ulterior, ea s-a extins si in alte universitati americane. Din septembrie 2006, site-ul a devenit deschis tuturor. Ajunsa rapid extrem de populara in numeroase tari de pe mapamond, inventia lui Zuckerberg si-a atras si numeroase critici si controverse, ajungand sa fie interzisa in anumite state din Orientul Mijlociu.De asemenea, prin intermediul acestei retele au fost provocate si coordonate unele manifestatii protestatare din Republica Moldova si Iran.

In prezent, Facebook are in jur de 700 de milioane de utilizatori la nivel mondial. In ianuarie 2011, serviciul social avea 2,5 milioane de utilizatori romani, dintre care jumatate in Bucuresti, potrivit unui raport publicat de facebrands.ro, un serviciu de monitorizare a paginilor de Facebook din Romania administrat de Standout si Byte Flux.

Aproape 8.200 de investitori interesati sa cumpere actiuni ale retelei sociale. Potrivit oficialilor Facebook, acest lucru ar putea fi posibil in 2012.

Pe pozitia a doua in topul intereselor oamenilor de afaceri se situeaza un alt site de socializare. Aproximativ 4.700 de investitori s-au aratat interesati, de la inceputul anului, de listarea pe bursa a Twitter-ului.

Twitter
a fost creat in 2006 si are peste 200 de milioane de utilizatori inregistrati. Astfel de site-uri, ale caror servicii sunt gratuite pentru utilizatori, traiesc din veniturile din publicitate.

In timp ce alte startup-uri de succes din online, precum Zynga sau Groupon, se listeaza la burse, Twitter continua sa atraga finantare pe piata privata. In urma celei mai recente runde de negocieri, investitorii straini au evaluat compania IT la 7 miliarde de dolari, au declarat surse apropiate discutiilor pentru Wall Street Journal.
 
Prin sumele mari atrase de pe piata privata, Twitter incearca sa castige timp pentru a-si dezvolta modelul de business in jurul veniturilor din advertising, afacerea fiind inca imatura fata de alte site-uri de succes.

Pe locul trei se afla o alta companie americana, care a avut un succes nebun inca de la infiintarea din 2004. Groupon a fost primul site de reduceri din lume. Infiintata de Andrew Mason, un tanar de 29 de ani, compania al carei nume vine de la „group" si „cupon" a devenit in cateva luni afacerea online cu cea mai rapida dezvoltare din toate timpurile. Prima reducere a fost lansata in 2008 si a constat intr-o promotie la pizza. De atunci, Groupon a cunoscut vanzari enorme, profituri usor de obtinut si conexiune puternica intre comercianti si consumatorii online, potrivit Forbes.

Afacerea americana s-a extins in peste 22 de tari si si-a castigat consumatorii atat prin produsele si serviciile oferite la preturi extrem de reduse, cat si prin spatiile publicitare cumparate prin Google si Facebook. Astazi, compania a ajuns la peste 13 milioane de utilizatori.  
 
In 2010, Groupon a inregistrat venituri de peste 550 de milioane de dolari, iar nicio alta companie online, precum Amazon.com, Google, AOL sau Yahoo nu a cunoscut o crestere atat de rapida, sustin analistii Forbes.
 
La ora actuala, in lume exista peste 500 de site-uri asemanatoare, dintre care 200 in SUA si 100 in China.

Luna trecuta, site-ul de cupoane de reduceri Groupon, impreuna cu cel mai mare producator de jocuri pentru Facebook, Zynga, s-au listat la burse prin oferte publice initiale. Debutul celor doua companii la tranzactionare le evalueaza la aproximativ 20 de miliarde de dolari fiecare.

Pe pozitia a patra in topul interesului investitorilor se afla gigantul producator de jocuri pentru reteaua lui Zuckerberg, Zynga. Peste 3.570 de intreprinzatori si-au manifestat intentia de a achizitiona titluri Zynga, inca de dinainte ca businessul sa fie listat la bursa.

Fara doar si poate, tendinta investitorilor se indreapta in 2011 spre retelele sociale. Foursquare este a treia companie de acest fel din topul realizat de SecondMarket. Mai mult de 2.400 de persoane si-au manifestat intentia de a achizitiona actiuni in compania fondata in 2009 de Dennis Crowley si Naveen Selvadurai, in New York.  

Urmatoarele companii „fierbinti” ale clasamentului SecondMarket sunt Skype (2.062 de observatori), Yelp (1.863 de observatori), Dropbox (1.737 de observatorii), Gilt Groupe (1.487 de observatori) si LivingSocial (1.347 de observartori).

Citeste si:

Nimeni nu este anonim pe internet. De ce te "obliga" Facebook sa-ti declari datele reale

De astazi, in Capitala circula cu autobuze turistice supraetajate. Cat costa sa vezi Bucurestiul de la inaltime VIDEO