La sfarsitul anului 2014, BCR anunta pierderi de 2,8 miliarde lei, determinate de provizioane de risc substantial mai ridicate, pe baza deciziei de a accelera solutionarea portofoliului istoric de credite cu probleme.

De asemenea, BCR a obtinut in primele trei luni din 2015 un rezultat operational de 392,3 milioane lei (88,1 milioane euro), cu 29% mai redus decat in anul precedent, de 552,5 milioane de lei (122,7 milioane euro), datorita veniturilor operationale mai mici, care au suferit impactul unei contributii reduse din derularea creditelor neperformante si partial compensate prin costuri mai mici.

"Pe baza rezultatului operational de 392,3 milioane lei, BCR a realizat un profit net de 344 de milioane de lei (77,1 milioane euro) in trimestrul 1 2015, sustinut de costuri de risc substantial mai scazute, ca urmare a calitatii mai bune a portofoliului de credite dupa restructurarea extensiva a bilantului din 2014. Eforturile sustinute de a rezolva mostenirea de credite neperformante (NPL) si de a imbunatati calitatea portofoliului de credite performante sunt vizibile in ambele segmente retail si corporate. Ponderea NPL a scazut la 25,6% comparativ cu 30,3% in trimestrul I 2014, in timp ce rata de acoperire a NPL a ramas stabila la un nivel foarte confortabil de 75,7%", potrivit unui comunicat al bancii.

In activitatea bancara retail, performanta ridicata a retelei de sucursale a generat volume noi de credite ipotecare standard mai ridicate cu 48% anual, respectiv o productie noua de credite "Prima Casa" in crestere anuala de 43%. Soldul creditelor performante retail a fost de aproximativ 16,6 miliarde lei, in contextul acoperirii creditelor rambursate sau ajunse la maturitate de catre creditele nou acordate.

Cu o valoare de 9,55 miliarde lei, portofoliul total de credite pentru locuinte a continuat sa creasca fata de 8,45 miliarde lei la sfarsitul anului 2014.

In activitatea corporate, portofoliul de credite performante s-a aflat la aproximativ 11,5 miliarde lei, in contextul unui volum din ce in ce mai ridicat de credite noi aprobate, sustinute de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai buna, in special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lantului de aprovizionare. Aceste finantari nou acordate in economie s-au coroborat cu distributia reusita a produselor subsidiarelor BCR, incluzand fondurile Erste Asset Management, BCR Banca pentru Locuinte si BCR Pensii.

Veniturile nete din dobanzi au scazut in trimestrul I 2015 cu 20,8%, la 510,5 milioane lei (114,7 milioane euro), de la 644,4 milioane lei (143,1 milioane euro) in trimestrul I 2014, considerand rezolvarea accelerata a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preturi competitive pe piata, intr-un context de continua rebalansare a noilor volume de credite retail catre productia de credite garantate si un mediu dominat de o rata mai mica a dobanzii.

Veniturile nete din comisioane au scazut cu 4,7%, la 167,6 milioane lei (37,7 milioane euro), de la 175,9 milioane lei (39,1 milioane euro) in TI 2014, pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor si conturilor curente.

In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au scazut cu 1,3% fata de anul anterior, in timp ce economiile de costuri se asteapta sa fie traduse in investitii in infrastructura bancii in trimestrele urmatoare.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, cu active de peste 16 miliarde euro.

Profitul Erste s-a dublat in T1, dupa reducerea creditelor neperformante

Grupul austriac Erste Group Bank, al treilea creditor din Europa emergenta, a raportat joi dublarea profitului net in primul trimestru din 2015, in urma scaderii provizioanelor de risc, transmite Reuters.

In perioada ianuarie - martie 2015, profitul net al grupului a urcat la 225,8 milioane de euro (256,8 milioane de dolari), de la 103,3 milioane de euro in primul trimestru din 2014, in timp ce analistii se asteptau la 188 milioane de euro. Costurile de risc ar urma sa scada anul acesta la aproximativ 1-1,2 miliarde de euro, in timp ce taxele bancare vor totaliza aproximativ 360 milioane de euro.

In februarie Erste Group estimase ca va inregistra profit net anul acesta, dupa pierderile record de anul trecut.

'Am avut un inceput de an puternic in 2015 si am raportat un profit net solid datorita redresarii economice si a cresterii creditarii, precum si a scaderii costurilor legate de creditele neperformante. In Austria, Slovacia si Cehia, rezultatele noastre au fost sprijinite de majorarea creditarii, pe segmentul de retail si de corporate. Subsidiara din Romania a redevenit profitabila si vedem semne incurajatoare la creditarea persoanelor fizice. Suntem increzatori ca avansul economiilor din Europa Centrala si de Est (CEE) va continua intr-un ritm solid, pe fondul majorarii cererii pe plan intern, ceea ce va stimula creditarea', a afirmat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl.

Rata creditelor neperformante a scazut la 8,1% in primul trimestru din acest an, fata de 8,5% la sfarsitul anului trecut. Cheltuielile administrative au inregistrat un declin de 1,6% in primele trei luni din acest an, la 948,1 milioane de euro, de la 963,3 milioane de euro in primul trimestru din 2014.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare in estul Uniunii Europene, cu aproximativ 45.000 de angajati, care deservesc 16,6 milioane de clienti in 2.900 de agentii din Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia.