Asta nu inseamna ca Tony Bates, de la Microsoft, ori Stephen Elop, CEO-ul Nokia, au pierdut deja cursa, doar ca incep sa fie cotati cu sanse mai slabe, scrie Bloomberg. Conform acelorasi surse, care au cerut sa ramana anonime, mai sunt si alte persoane care sunt luate in considerare pentru aceasta pozitie. Compania se grabeste sa il inlocuiasca pe actualul CEO, Steve Ballmer, care a anuntat in august ca se va retrage in urmatoarele 12 luni.

Microsoft se confrunta cu pierderea puterii in piata, din cauza ca cererea de computere personale a scazut si, odata cu ea, si cea pentru software-uri dedicate, practic nucleul afacerii de la Microsoft. Firma cu sediul in Redmond, Washington, ia acum in considerare sa se concentreze pe partea de hardware si servicii pentru Internet, concurand direct cu Apple si Google.

Nici purtatorul de cuvant al Microsoft, nici cel al lui Stephen Elop, nu au dorit sa comenteze informatiile. In schimb, purtatorul de cuvand al Ford a declarat: “Nu exista nicio schimbare fata de ce am anuntat in noiembrie, anul trecut. Alan ramane complet concentrat pe punerea in aplicare a planurilor de la Ford si nu dorim sa ne lansam in speculatii”.

Intalnirea consiliului Microsoft de la mijlocul acestei luni a reprezentat si un prilej prin care Ballmer sa isi ia ramas bun de la Microsoft. Acesta s-a aratat foarte bine dispus. Cand a fost intrebat de unul dintre actionari daca va prelua postul de secretar in IT al SUA, care a fost creat recent, Ballmer, a carui avere neta se ridica la 17,7 miliarde de dolari, i-a multumit omului pentru ca incearca sa-i gaseasca de lucru.

Steve Ballmer este atat de increzator in viitorul Microsoft, incat e de parere ca, uitandu-se inapoi, viitorii actionari vor spune: “Nu eram o companie mica in 2013?”. “Industria noastra este intr-o perioada de maxima inovare, iar Microsoft are o pozitie unica in a-si pune amprenta asupra viitorului. Dar compania nu are cum sa reuseasca, daca nu e dispusa sa riste”, a adaugat Ballmer, citat de Bloomberg.

In schimb, vesti bune vin din sectorul de gaming, unde firma se situeaza destul de bine, gratie ultimei lansari.

Microsoft a vandut peste 1 milion de console Xbox One in mai putin de o zi de la lansarea pe piata in 13 tari si a depasit vanzarile inregistrate in prima zi de versiune precedenta, Xbox 360, marcand un nivel record pentru companie.

Principalul concurent al Microsoft este in acest caz Sony. Cele doua companii concureaza pentru atragerea pasionatilor de jocuri, in incercarea de revigorare a pietei consolelor care a scazut cu 32%, la 13,3 miliarde de dolari, in perioada 2008-2012, potrivit companiei de analiza a pietei NPD Group. Ambele firme ofera console cu grafica imbunatatita si mai multe functii de entertainment. Xbox este comercializata la 499 de dolari, iar PlayStation 4 la 399 de dolari, noteaza Bloomberg.