Noua unitate de productie, a treia din municipiul Blaj, a fost inaugurata, sambata, la evenimente fiind prezenti reprezentantii concernului german Bosch in Romania, ai administratiei locale din Blaj, dar si reprezentantii administratiei judetene, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel.

Potrivit reprezentantilor Bosch, fabrica din Blaj a companiei a fost extinsa semnificativ, iar lucrarile aferente si investitiile in utilajele de productie au insumat circa 50 de milioane de euro.

"Incepand cu luna iunie a anului 2013, la Blaj vor fi fabricati senzori de turatie pentru sistemele de control al sasiului, dedicati industriei auto. Rolul acestor senzori este de a transmite catre sistemul electronic de bord informatii legate, de exemplu, de viteza de rotatie a rotii, informatii esentiale pentru buna functionare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS si ESP" se arata intr-un comunicat de presa remis, sambata, de Bosch.

Noua unitate de productie a fost realizata pe o suprafata de 21.000 de metri patrati si in cadrul acesteia vor fi create pana la sfarsitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de munca, numarul angajatilor Bosch de la Blaj ajungand in total la 900.

Printre participantii la inaugurarea noii investitii Bosch de la Blaj s-au aflat si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, precum si ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim. Dan Sova a declarat ca noua unitate de productie inaugurata de Bosch la Blaj este o investitie importanta atat pentru Blaj, cat si pentru Romania.

"Este o investitie foarte importanta, va crea peste 300 de locuri de munca pe o suprafata de 50.000 de metri patrati si o investitie de aproximativ 50 de milioane de euro. Eu cred ca avand in vedere volumul de vanzari al Bosch Romania din 2012 in valoare de 180 de milioane de euro, faptul ca vor face anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in total, 50 la Blaj si 70 si ceva de milioane de euro la Cluj, care se va inaugura in trimestrul patru si va crea inca 300 de locuri de munca, faptul ca Bosh, la inceputul anului 2013, avea 1.400 de angajati in Romania si va ajunge la 2.000 de angajati este un lucru foarte bun. Ma bucur ca dupa investitia Daimler de la Sebes, Star Transmision, un alt investitor german isi extinde capacitatea de productie din Romania", a spus Sova.

Ministrul a adaugat ca venirea acestor investitori germani spre Romania reprezinta un semnal important pentru tara si o crestere pe harta europeana a industriei auto.

In prezent, grupul german Bosch detine la Blaj alte doua unitati de productie in care lucreaza circa 570 de persoane. Divizia Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscuta si ca Bosch Rexroth, a produs aici pana in prezent tehnologie liniara folosita in ingineria mecanica.

Germanii de la Bosch vor inaugura si in Cluj-Napoca un nou centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de comanda pentru autovehicule. Pana la sfarsitul anului 2013, sunt prevazute investitii de 77 de milioane de euro. Bosch va construi o unitate de productie pe o suprafata totala de circa 38.000 de metri patrati. In cadrul fabricii din Cluj-Napoca, vor lucra pana la sfarsitul anului peste 300 de angajati in domeniul productiei si dezvoltarii. Peste jumatate dintre acestia au fost deja angajati si efectueaza in prezent un stagiu de pregatire in unul din centrele Bosch din afara tarii.

In 2012, vanzarile Grupului Bosch la nivel mondial au crescut cu 1,9 procente, ajungand la 52,5 miliarde de euro. Veniturile inainte de impozitare au fost de 2,8 miliarde de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, in anul precedent, numarul angajatilor Bosch a crescut usor, cu 3.400 de persoane, astfel ca in prezent Bosch are 305.900 de angajati.

Grupul Bosch a alocat in 2012 circa opt miliarde de euro pentru investitii: 4,8 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si 3,2 miliarde de euro pentru investitiile in active fixe. Bosch se asteapta la o crestere de doua pana la patru procente a volumului de vanzari pentru acest an.