O treime intarzie plata telefonului, iar unul din zece are datorii la banci, potrivit Institutului National de Statistica. Tinerii care pornesc o afacere si reusesc sa o puna pe picioare spun ca intr-adevar, antreprenoriatul nu e pentru oricine.

Cel mai greu este, desigur, pana obtii venituri constante, dar in 2-3 ani daca ideea este buna apare si profitul.

Institutul National de Statistica a intrebat patronii ce probleme au si peste 43% au spus ca au restante la intretinere - aici intra apa gazul si caldura.

Intarzieri la plata curentului reclama peste 42% si, desi e un accesoriu nelipsit pentru un antreprenor, unul din 3 spune ca nu isi plateste la timp telefonul.

Cei mai putini sunt cei care isi "permit" restante la banca - 13%. Ca sa faci fata cheltuielilor, iti trebuie peste 3.000 de lei - sustin o treime.

Dar au fost si cativa care s-ar multumi cu mai putin de 500 de lei, altii pana la 1000 de lei, iar un salariu mediu de 2.000 de lei ar fi bun pentru 30%.

Cristiana Bucureci, manager la Creionetica: "A fost o ciocnire directa, parca m-a lovit un tren pentru ca a trebuit sa schimb mind-setul pentru ca eram obisnuita sa primesc fonduri, aici trebuia sa ma adresez cererii si sa trimit oferte"

Cristiana are o agentie de publicitate pentru ONG-uri, iar dupa 3 ani de antreprenoriat sustine ca a ajuns la un echilibru.

Laura si Vlad, in schimb, s-au apucat de antreprenoriat in cuplu. Intre timp magazinul lor de amenajari interioare s-a transferat din online intr-un showroom ofline. Nu si-au pus problema daca au cu ce sa plateasca facturile.

Laura Sardescu, manager NeaKaisa.ro: "Depinde ce-si doreste antreprenorul, liniste materiala, sa fie acasa la ore fixe, sa lucreze ore standard, depinde de standardul de calitate al vietii. Noua ne e bine asa, suntem amandoi sot si sotie, lucram amandoi aici, avem acelasi venit, aceleasi cheltuieli. Dar sunt anumiti oameni care nu se pot adapta."

Chiar si pentru cei care nu se pot adapta, exista solutii. Constantin, de exemplu, este antrenor sau chiar doctor de antreprenori. Adica ii vindeca pe cei loviti prea tare de realitate, sau ii indruma pe cei care se ratacesc.

Constantin Stanciu, manager program : "Exista entuziasm, dorinta de a deveni antreprenor, insa ca si societate nu avem in spate o cultura antreprenoriala. Le lipseste partea practica. Daca ii intrebi de partea financiara, cat costa acel produs, acolo sau blocat si se vede ca au nevoie de suport."

Iar pentru cei care nu reusesc sa-si plateasca intretinerea, au aparut birouri colective, cu abonamente ca la sala de fitness. Cristiana Precup, manager WeLoveDigital Unirii: "Pentru cei care sunt freelanceri, pentru echipe mici in diverse domenii, IT grafic design, contabil, traducatori. Doar vin cu biroul si aici ne ocupam noi de toate serviciile."

In Romania, sunt inregistrati oficial peste 1,7 milioane de lucratori pe cont propriu, potrivit Institului National de Statistica.