GE, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale la nivel global, a acumulat rezerve de 57 miliarde dolari in afara Statelor Unite, pe care intentioneaza sa le utilizeze pentru a finanta preluarea Alstom, potrivit surselor citate, scrie Mediafax.

Alstom este unul dintre cei mai mari jucatori in industria grea europeana, producand numeroase echipamente si instalatii, de la trenuri la centrale electrice. Acordul intre GE si Alstom, producatorul trenurilor TGV, ar putea fi anuntat inca din aceasta saptamana, potrivit surselor citate. Actiunile grupului francez au deschis joi dimineata in crestere cu 16%.

Alstom a precizat joi, intr-un comunicat, ca reactie la informatiile aparute in presa, ca nu are cunostinta despre vreo oferta publica lansata pentru actiunile companiei. "Grupul analizeaza permanent optiunile strategice pentru afacerile sale", se spune in comunicat.

General Electric a incheiat anul 2013 cu venituri de 146 miliarde de dolari, in stagnare fata de 2012, si un profit net de 14 miliarde de dolari, in crestere cu 3%.

Alstom, care va raporta in luna mai rezultatele financiare pentru anul financiar 2013-2014, incheiat la 31 martie, a inregistrat in anul fiscal anterior venituri totale de 20,2 miliarde euro, in urcare cu 2%, si un profit net de 802 milioane euro, in crestere cu 10%.

GE a acumulat pana la finele anului trecut rezerve de 89 miliarde de dolari, din care 57 miliarde de dolari in afara SUA.
Companiile americane evita sa repatrieze rezervele acumulate din afacerile din afara Statelor Unite din cauza taxei de 35% pe profit perceputa de guvernul american.

Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, a purtat discutii pentru preluarea companiei farmaceutice britanice AstraZeneca, au afirmat anterior surse apropiate situatiei. Pfizer a acumulat, pana la finele lunii martie, rezerve de 69 miliarde de dolari in afara SUA, potrivit datelor Bloomberg. AstraZeneca are o capitalizare de piata de 51 miliarde lire sterline (86 miliarde de dolari).

Companiile americane multinationale au acumulat rezerve de 1.950 miliarde de dolari in afara SUA pana la finele anului trecut, in urcare cu 11,8% fata de 2012, potrivit datelor Bloomberg.