Sa dezvaluim misterul! Compania de stat care are monopol pe tot ce inseamna transportul electricitatii din aceasta tara, Transelectrica, ia in calcul la modul cel mai serios cu putinta posibilitatea de a utiliza in curand energia solara, captata de panourile fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu, a declarat directorul general al societatii, Adrian Baicusi, intr-un interviu acordat incont.ro.

"Folosirea de panouri fotovoltaice de catre Transelectrica ar fi un semnal pozitiv pentru intreaga piata si un simbol al increderii pe care o acordam noilor tehnologii", a explicat oficialul firmei de stat.

El a adaugat ca societatea de stat analizeaza, in prezent, "foarte serios" fezabilitatea unui astfel de proiect.

"Ideea ne-a venit de la colegii nostri italieni, de la compania corespondenta a Transelectrica din Italia - Terna S.p.A.", a mai spus Adrian Baicusi.

Panourile fotovoltaice sunt sisteme capabile sa transforme lumina (energia solara) direct in energie electrica, prin intermediul unui proces chimic complex. Conversia este statica si nepoluanta, tocmai de aceea acest mod de producere a energiei electrice este unul ecologic.

In Romania, exista, la ora actuala, o fabrica de panouri fotovoltaice, deschisa recent la Satu Mare.

Energia produsa cu puterea razelor soarelui este una regenerabila, dar mai scumpa decat electricitatea produsa clasic.

Exista diverse sisteme de generare, in sensul in care se poate produce atat energie electrica, dar si energie termica.

Transelectrica nu este singura entitate care ia cat se poate de in serios posibilitatea de a folosi gratuit energie de la soare (doar investitie a costitoare, energia fiind, practic, gratuita).

Recent, Primaria Arad a anuntat ca va solicita zece milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru un proiect care prevede instalarea in oras de lampi solare, care sa asigure iluminatul ecologic pe timp de noapte, studiul de fezabilitate a proiectului fiind finalizat.

"Va fi o economie substantiala la energie electrica provenita din clasicele surse poluante. Pe timpul zilei, acumulatorii lampilor se incarca cu energia solara, avand capacitatea de a asigura iluminatul pe intreg parcursul noptii", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici.

Studiul de fezabilitate a fost finalizat si urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor locali.

Municipalitatea din Arad va solicita fonduri europene nerambursabile pentru acest proiect, prin Programul Operational Regional 2007-2010, domeniul de finantare "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi".

Si statul roman subventioneaza producerea de energie din surse regenerabile.