Uniunea Europeana risca sa se transforme dramatic, daca nu cumva sa se destrame, conform celor mai pesimiste estimari.

Dupa dezastrul grecesc stau la rand Portugalia, Spania si Italia si, din pacate, nu toti datornicii pot fi salvati.

Acum doi ani, Spania era tara cu cele mai bune oportunitati de angajare, iar Grecia era data exemplu despre cum poti tine in functiune o economie numai din servicii, adica din turism.

Incepusera sa plece pe aceeasi panta Italia si Portugalia. Ultimele luni dau insa peste cap tot ceea ce stiam despre bani si datorii. Dintr-o data ... nu poti trai doar din credite si sa speri la nesfarsit ca anul viitor vei castiga si mai bine.

Pentru romani, goana prin tranzitie a tinut punga stransa pana la inceputul anilor 2000. Apoi, lefurile au inceput sa creasca, iar bancile au prins curaj ca sa dea credite pe scara larga.

Initial erau sume mici, de sub 5.000 de euro. Apoi a venit creditul cu buletinul. Romanii luau cu asalt magazinele sa isi ia electrocasnicele noi carora le-au dus dorul o viata.

Goana dupa bani este insa abia la inceput. Oamenii fac artificii in adeverintele de venit ca se califice pentru sume tot mai mari. In 2007, febra imobiliarelor a cuprins pe toata lumea.

Casele si terenurile s-au scumpesc exponential, mult peste nivelul real al pietei. Milioane de romani si-au dus gradul de indatorare la limita de dragul unei vieti mai bune. Dupa care a venit criza care a stricat echilbrul fragil dintre venituri si rate.

Este absolut uman sa iti doresti o masina mai noua, o casa mai mare, un televizor mai nou. La fel gandesc la scara mare si tarile care investesc in autostrazi, scoli sau case pentru tineri.  Este si capcana in care a cazut Grecia.

Pe langa banii cheltuiti pe salarii si pensii prea mari pentru cat producea economia, zeci de miliarde de euro au intrat in lucrari masive de infrastructura. Grecia venea in prezent, dar isi amaneta viitorul de dragul Olimpiadei, spre exemplu.

Si in Romania, chiar in anii in care economia duduia, statul s-a indatorat pentru salarii, pensii si infrastructura. In paralel, si datoriile au crescut de patru ori in ultimii ani trei ani.

Azi, singurele solutii la indemana sunt cele de austeritate. Tarile sunt fortate de ratele uriase pe care le au la creditori sa cheltuiasca mai putin si sa incaseze mai mult de la cetateni. Alta solutie nu exista, iar Romania nu este departe de acest model.

Din pacate, niciun guvern european nu a gasit solutia magica pentru a reda increderea. Fara incredere, investitorii nu pornesc afaceri, bancile nu dau credite, oamenii nu cumpara, iar criza se adanceste. Lectia istoriei spune ca de la saracie au pornit cele mai mari schimbari sociale.

Nu uita!

Duminica, de la ora 10:00, Cristian Leonte, Cristian Hostiuc (ZF) si Claudiu Pandaru (Gandul) ii vor avea invitati intr-o noua editie Dupa 20 de ani pe Arin Stanescu (avocat, practician insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor de Insolventa din Romania) si pe Mihai Rohan (om de afaceri, din 2000 director general al Carpatcement Holding S.A, conducand operatiunile grupului german HeidelbergCement in Romania).

Vom afla cum este afectat sectorul privat de criza, cum este afectat consumul si cum poate fi el totusi revitalizat. Dupa 20 de ani va aborda subiecte fierbinti in contextul crizei, cum ar fi piata imobiliara, falimentele sau problema insolventei.