Hotararea agentiei americane de a pune datoria suverana a Uniunii Europene sub perspectiva negativa nu a uimit, probabil, pe nimeni. Asta din cauza ca, la inceputul anului, principalele state contributoare la bugetul Uniunii au fost deja amenintate cu reducerea ratingului de tara.

Liderii europeni vor avea insa in vedere decizia Moody's cand vor hotari, joi, daca Banca Centrala Europeana ar trebui sa intervina pentru a sprijini statele membre care au probleme cu finantarea.

"Draghi (n.r. presedintele BCE) trebuie sa dea detalii legate de momentul in care BCE va incepe sa cumpere obligatiuni si in ce conditii va face asta", a declarat analistul Philip Shaw.

Dupa trei ani de "furtuna" in zona euro, statele care visau candva sa fie primite in uniunea monetara au inceput sa fie mai reticente. Premierul bulgar a declarat pentru Wall Street Journal ca tara sa va ingheta pe termen nelimitat planul de adoptare a monedei unice.

Sofia calca pe urmele altor state care sperau sa treaca la euro, dar au decis sa isi acorde o perioada de ragaz. Oficialii lituanieni au anuntat saptamana trecuta ca tara lor va trece la euro, in momentul in care "Europa va fi pregatita pentru asta", iar Letonia a amanat decizia finala pana in primavara anului viitor.

Cancelarul Angela Merkel a declarat luni ca Germania trebuie sa dea dovada de solidaritate fata de Europa si a sugerat ca guvernul de la Berlin, cel mai mare finantator al imprumuturilor de urgenta acordate statelor de la periferia zonei euro, ar putea accepta un rol extins, mai activ al Bancii Centrale Europene (BCE) in solutionarea crizei datoriilor de stat.

Totodata, presedintele BCE Mario Draghi a afirmat ca nu s-ar opune achizitionarii de pe piata de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea la trei ani ale statelor aflate in dificultate.