El afirma ca Romania se bucura de resurse extraordinare, reprezentand si o atractie turistica mare, insa acestea nu pot fi puse in valoare datorita starii precare a infrastructurii. Oficialul SUA estimeaza ca foarte multi turisti europeni sunt se simt descurajati de calitatea soselelor din Romania.

Daca banii de la buget obtinuti din taxe nu sunt suficienti, atunci guvernul ar trebui sa incerce incheierea unui parteneriat public-privat, prin atragerea cat mai multor investitii ale companiilor in infrastructura.

In plus, pentru a obtine o estimare reala a pretului final al lucrarilor la drumuri si autostrazi, Gitenstein recomanda rezolvarea problemelor de mediu si finantare inainte de semnarea contractelor. Acestea din urma pot determina modificari prin plata penalizarilor pentru nerespectarea termenelor.   

Mediul de afaceri din Romania este afectat si de sistemul juridic, ambasadorul SUA afirmand ca desi exista destul de multi investitori americani dornici sa intre pe piata romaneasca, acestia sunt nevoiti sa se confrunte in fiecare cu decizii opace, irationale si corupte care le pun la incercare perseverenta. Gitenstein considera ca „este nevoie de curaj si de vointa politica pentru a schimba lucrurile”. Modificarea legilor si imbunatatirea administratiei, pe de alta parte, nu este privita ca o sarcina foarte dificila.

Oficialul american a mai tinut sa scoata in evidenta importanta cresterii sistemului privat si redimensionarea celui public nu numai in dezvoltarea sustenabila a economiei nationale, dar si in atragerea numarului mare de tineri care doresc sa paraseasca tara.