Cei doi comercianti de energie sunt reprezentanti de firma de avocatura Musat & Asociatii, iar primul termen de judecata a fost stabilit pentru 5 septembrie, potrivit datelor Tribunalului Bucuresti.

Contactat de Mediafax, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat ca deocamdata nu a primit citatia de la tribunal si ca nu este surprins de decizia companiilor. "Noi ne-am pregati pentru orice situatie", a afirmat Vulpescu.

Euro Insol a denuntat in ultima luna contractele directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica ale firmelor Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Energy Holding.

Hidroelectrica mai are contracte directe de vanzare a energiei cu Alro, Elsid, Electromagnetica si Electrocarbon.

Vulpescu a adaugat ca decizia finala privind contractele directe ale Hidroelectrica va apartine Comisiei Europene, care a deschis o ancheta privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat beneficiarilor.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti".

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.