Bancile si guvernele sunt in egala masura vinovate de amploarea crizei datoriilor suverane. Primele pentru ca au intoxicat economiile cu produse financiare complicate in goana dupa profituri, iar cele din urma pentru ca salveaza bancile de propria lacomie pe cheltuiala oamenilor de rand, a declarat Mark Mobius, supranumit si gurul pietelor emergente, intr-un interviu acor­dat Ziarului Financiar.

Criza datoriilor suverane a aruncat gu­verne, economii si natiuni la picioarele pietelor financiare, aceleasi piete pe care statele le-au salvat de la colaps in toamna anului 2008, cand gaura deficitelor s-a largit cu trilioanele de dolari care au fost pompate in piete drept colac de salvare.

Mai intai Grecia, apoi Italia si Spania, nici Franta si nici Germania nu au scapat de amenintarea fara chip a investitorilor din pietele financiare care cer randamente tot mai mari pentru a cumpara obligatiuni emise de aceste state si a accepta astfel sa le finanteze economiile, evitandu-se un colaps. Pentru a castiga timp, bancile centrale pompeaza din nou mii de miliarde de euro in piete sperand ca astfel vor fi induplecati investitorii, iar guvernantii promit cu mana pe inima drastice masuri de austeritate pentru a-si reduce deficitele bugetare si a achita datoriile. Cu toate acestea, incertitu­dinea si confuzia domina.

"Aceste vremuri sunt extrem de dificile si confuze pentru un om de rand, iar vina pentru asta o poarta toata lumea: bancile si guvernele in ega­la masura. Structura de baza a sis­te­mului financiar este viciata si s-a ajuns astfel odata ce bancile au creat si vandut produse derivate cu consecinte nestiute asupra sistemului si care pot ge­nera pierderi extinse. Guvernele sunt vinovate pentru ca au permis bancilor sa dezvolte aceste produse complicate, extrem de opace, al caror traseu in sistemul financiar este extrem de greu, daca nu imposibil de urmarit", a spus Mark Mobius.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.