Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR), a inclus mai mult de 250 de interviuri si un studiu al documentelor de securitate nationala ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus in raportul "Spectrul unei Europe multipolare".

La intrebarea "care sunt amenintarile la adresa securitatii cu care se confrunta in prezent tara?", studiul a indicat in cazul Romaniei proliferarea armamentului de distrugere in masa/Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan si Pakistan), epuizarea energiei/competitia pentru resurse, schimbarile climatice si criza economica.

Potrivit rezultatelor incluse in studiul ECFR, cea mai buna capacitate a armatei Romaniei este cea de a prelua misiuni de mentinere a pacii, iar in ceea ce priveste pozitia tarii in sistemul international, aceasta are rol de "putere-pivot", ca stat a carui contributie este critica in regiune sau intr-un anumit domeniu.

In privinta aderarii Turciei la UE, sondajul indica faptul ca Romania considera putin probabila integrarea in urmatorii zece ani. Tot conform studiului ECFR, NATO este considerat cel mai important element pentru asigurarea securitatii europene.