Preventiv, in urma tragediei de la Fukushima, oficialii de la Bruxelles au cerut verificari in toate centralele de pe continent, si sunt 195 la numar.

Totul a inceput dupa ce reprezentantii Comisiei Europene ne-au spus foarte clar:

"Cand expertii nostri au inspectat Cernavoda, au recomandat imbunatatirea (upgradarea) reactoarelor existente si sa se masuri suplimentare de siguranta in cazul unui cutremur si a riscurilor care pot aparea dupa acest cutremur," a declarat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie.

Astazi, cei din conducerea centralei de la Cernavoda au confirmat ca sunt necesare investitii de 15 milioane de euro anual atat pentru siguranta reactoarelor, cat si a depozitului de deseuri radioactive.

Oficialii europeni privesc cu ingrijorare si proiectul viitoarelor reactoare 3 si 4.

Pentru cresterea sigurantei este nevoie de largirea Canalului Dunare-Marea Neagra, ceea ce ar creste costurile celor doua unitati cu aproximativ 1 miliard de euro.

Si in timp ce Ministerul Economiei a cerut in 30 de zile un raport despre siguranta centralei, expertii nostri spun ca retehnologizarea reactorului unu va incepe mult mai devreme de termenul initial, prevazut pentru 2022.