Delegatia Fondului s-a intalnit cu Emil Boc. Reprezentantii FMI i-au cerut premierului sa se asigure ca legea sistemului unitar de pensii va fi adoptata de Parlament pana la 15 septembrie. Insa premierul a cerut o amanare de doua saptamani pentru ca parlamentarii sunt in vacanta.

In toamna, trebuie regandita si legea unica a salarizarii astfel incat sa dispara diferentele de salarii dintre ministere.

De exemplu, in prezent, in Ministerul Comunicatiilor, salariul mediu este de 1.700 de lei in timp ce la Externe se aproprie de 4.500 de lei.

In 201,1 bugetarii vor recupera o parte din ce-au pierdut anul acesta. Mai mult, Guvernul s-ar putea sa puna punct disponibilizarilor la 1 ianuarie, insa numai daca reuseste sa dea afara anul acesta 70.000 de angajati.

Potrivit ultimelor estimari, in 2010, economia va scadea cu 1,9% insa va reveni pe plus anul viitor. Preturile vor creste anul acesta cu 8% din cauza majorarii TVA si cu alte trei procente in 2011, iar Executivul trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% la 4,4% anul viitor.

TVA-ul ramane la 24% si cota unica la 16% in urma negocierilor cu FMI. Insa este posibil sa fie majorate impozitele pe proprietati si pe terenurile agricole.

Numarul somerilor va creste in a doua jumatate a anului. Totusi, oficialii cred ca somajul nu va atinge cote alarmante.

Guvernul nu a indeplinit insa toate conditiile impuse de FMI. In continuare Ministerul de Finante are de achitat datorii de miliarde catre firmele private, pe care intentioneaza sa le amane din nou.

Negocierile incheiate marti sunt pentru a sasea transa de la Fondul Monetar International, in valoare de 900 de milioane de euro.

Banii ar putea ajunge pana la sfarsitul anului, daca institutia financiara ne va da o nota de trecere.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania.