Peste 4.500 de persoane din judetele Dolj si Olt au aplicat deja pentru cele aproape 400 de locuri de munca disponibile la fabrica ce va produce componente auto pentru uzina Ford de la Craiova, noteaza Mediafax.

In orasul unde inca se circula cu caruta, iar somajul este foarte mare, proiectul este mana cereasca.

"Vestea buna a zilei acesteia este ca suntem in lucru conform programului. Planuim o investitie de 58 de milioane de euro pentru unitatea de productie de la Bals pentru a livra componente auto catre fabrica Ford de la Craiova. Avem si sprijinul Guvernului roman printr-un ajutor de stat de 17 milioane de euro", a spus Maurits Willaert, Vicepresedintele de Operatiuni din Europa Centrala si de Est al IAC Group.

"Fabrica va fi complet operationala la inceputul anului 2012, insa primele componente auto vor fi livrate in octombrie-noiembrie. Paralel cu investitia realizata pe zona de echipamente suntem conform cu programul si in investitia pe utilaje, care vor fi transportate in septembrie", a afirmat Willaert.

Vestea ca in oraselul lor se deschide o fabrica i-a pus pe localnici pe ganduri. Oamenii, chiar daca nu au calificarea necesara, vin cu pretentii: vor recalificare si 1.500 de lei salariu, pentru inceput. Altii, se multumesc cu putin. Mai mult, autoritatile locale au facut deja demersuri pentru ca, din toamna, la liceul din oras sa se infiinteze o clasa speciala, care sa pregateasca viitorii muncitori pentru fabrica de la Bals.

Aproximativ 4.500 de persoane au aplicat pentru posturile disponibile de la Bals, potrivit reprezentantilor companiei auto. Pana in acest moment, 300 de aplicatii au fost deja evaluate, iar 33 de persoane au trecut de interviuri, urmand sa lucreze in cadrul fabricii.  

"Avem 4.500 de aplicatii depuse la IAC Bals. Dintre aceste aplicatii primite, in acest centru din Bals au fost evaluate 300 de aplicatii. Evaluarea se va desfasura in trei pasi. Fiecare aplicant trebuie sa completeze o cerere si sa depuna un CV, a doua etapa se refera la jocul de echipa cu alti candidati, iar ultima etapa este interviul fata-n fata", a explicat Vicepresedintele de Operatiuni al IAC Group.

"Am inceput sa-i chemam la interviuri pe toti cei care au aplicat. Din cele 300 de persoane care au aplicat si pe care am apucat sa le evaluam au fost selectate 26 de persoane pentru pozitia de operator, iar alte sapte persoane au fost selectate pentru pozitiile de inginer, inginer-sef, sef de mentenanta", a afirmat si Andreea Popa, directorul de resurse umane al IAC Bals.

Directorul de HR spune ca evolutia angajarilor in fabrica de la Bals "depinde" de productia de automobile de la Ford Craiova.

"Avem un plan de recrutare, stim exact numarul de persoane pe care urmeaza sa-l angajam in fiecare luna. Numarul oamenilor care vor fi angajati va depinde de productia celor de la Ford, insa pana la sfarsitul acestui an nu vor fi mai mult de 50-80 de oameni. Volumul mare al angajarilor va fi anul viitor. Vom creste gradual", a spus aceasta.

Despre pozitiile deschise si beneficiile oferite

In ceea ce priveste posturile puse la bataie de compania auto, din judetul Otl, cautati sunt in special operatorii de roboti industriali, tehnicienii si inginerii.

"Apoi vom mai avea departamente de logistica, financiar, resurse umane, celelalte departamente suport. Insa in aceste departamente numarul va fi limitat, pana in cinci oameni. In ceea ce priveste pachetul salarial ne vom situa intre bunii platitori ai zonei, vom fi peste media zonei", a explicat Popa.

Potrivit acesteia, cei mai multi aplicanti sunt din Craiova, Slatina si Bals (45%). Acestia nu vor trebui insa sa-si faca griji in ceea ce priveste transportul, intrucat reprezentantii companiei le vor asigura acestora transportul dintre Craiova si Slatina. 

Limba engleza, proba de trecere la interviu

Cei care doresc sa candideze pentru locurile de munca puse la bataie la fabrica ce urmeaza sa fie operationala din 2012, trebuie sa fie insa cunoscatori ai limbii engleze.

"Am fost impresionati de numarul mare de aplicatii depuse, desi ne-am confruntat cu mici dificultati in a gasi candidati care sa vorbeasca limba engleza pentru a putea fi trimisi in locatiile noastre din strainatate pentru a putea fi informati", a spus Willaert.

In prezent, cinci oameni lucreaza pentru IAC Group in Romania, urmand ca de la 1 iunie alte zece persoane sa activeze in cadrul companiei.

“Avem deja cinci persoane care lucreaza pentru IAC Bals, iar incepand de la 1 iunie vom avea inca zece angajati. Dintre acesti zece angajati, sase dintre ei fac parte din segmentul «gulerelor albastre», respectiv tehnician-operator, care vor primi si o pregatire intensa pe notiunile tehnice aferente", a explicat Vicepresedintele Operatiuni Europa Centrala si de Est pentru IAC Group.

La inaugurarea lucrarilor de constructie a fabricii de la Bals, oficialii IAC Group anuntau ca se vor face aproximativ 400 de angajari.

"Nu am primit inca nicio parte din ajutorul de stat, avand in vedere ca aceasta constructie s-a lansat la sfarsitul lunii februarie. Pregatim primul pachet de informatii si documentatii, necesar pentru a fi inaintat", a spus Willaert despre transa in valoare de 17 milioane de euro, din ajutorul de stat.

IAC Group produce componente si sisteme pentru interiorul si exteriorul autovehiculelor, detine 73 de fabrici in 15 state si are aproximativ 20.000 de angajati.

Potrivit site-ului oficial al IAC Group, compania produce componente si sisteme auto pentru Ford, Volvo, Land Rover, Jaguar, Porsche, Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Rolls-Royce, Opel, Saab, Mercedes-Benz, Smart, BMW, Mini, Toyota, Suzuki, Renault-Nissan, Hyundai, Honda, Volvo Trucks, Renault Trucks, Scania, MAN, DAF si Daimler Trucks.

Citeste si:

Topul celor mai "fericite" tari din lume. Sa vezi si sa nu crezi!

Lista celor mai ieftine vacante din iunie. Tarifele pleaca de la 4 euro pentru o noapte de cazare