In aceste conditii, vanzarile de vehicule Porsche, precum crossover-ul Cayenne, au urcat luna trecuta cu 55%, iar cererea pentru Lexus cu 63%. 

Centrele de vanzare a vehiculelor Lexus au suplimentat personalul pentru a face fata numarului mai mare de clienti, care a crescut cu o treime, potrivit Toyota Motor. 

Nu doar cei bogati vor sa cumpere masini, ci si oamenii de rand, care vor sa isi converteasca rublele in bunuri, in conditiile in care moneda s-a depreciat cu 19% fata de dolar, de la 1 noiembrie.

Valul recent de cumparaturi favorizeaza piata auto, care a fost puternic afectata de problemele economice ale Rusiei. 

Luna trecuta, vanzarile auto din Rusia au scazut cu doar 1,1%, limitand declinul din primele 11 luni la 12%, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri Europeni din aceasta tara. 

"Masinile, indiferent daca sunt ieftine sau premium, sunt vandute acum ca painea calda. Nu a mai fost o astfel de cerere in ultimii 10 ani", a declarat Tatiana Lukovetkaia, director general la Rolf Group, unul dintre cei mai mari dealeri auto din Rusia. 

Cheltuielile mai mari ale rusilor au legatura mai mult cu inflatia si deprecierea monedei, decat cu Craciunul.

Economii in valoare de 1 milion de ruble valoreaza in prezent circa 18.600 de dolari, inregistrand un declin de aproximativ 4.650 de dolari fata de 1 noiembrie, iar masinile reprezinta o investitie buna. In trimestrul patru, preturile vehiculelor au crescut cu numai 5%-7%, potrivit Rolf Group, in timp ce inflatia a atins luna trecuta 9,1%. 

Alexei, un bancher de la o banca importanta din Rusia, a cumparat in noiembrie un coupe Audi A7, pentru care a platit, in urma devalorizarii rublei, o suma mai mica decat ar fi platit anterior, echivalenta cu 40.000 de dolari. 

"In perioade de criza, oamenii considera masinile o investitie. Regula potrivit careia o masina se devalorizeaza cu 20% odata ce a iesit din showroom nu mai este valabila", a explicat Andrei Rodionov, director pentru comunicare la divizia din Rusia a Mercedes-Benz. 

Producatorii incearca sa nu transfere in totalitate impactul devalorizarii rublei asupra cumparatorilor, dar o crestere mai mare a preturilor va fi inevitabila, anul viitor, a aratat Lukovetskaia.

Joerg Schreiber, presedinte la AEB, a spus ca cererea de retail a fost extraordinara in ultimele saptamani, iar cumparatorii se grabesc sa faca achizitii, inaintea majorarilor de preturi anticipate pentru anul viitor, iar perspectiva pentru decembrie este promitatoare.