Si profitul net al constructorului auto a coborat in primele trei luni din 2011, cu nici mai mult, nici mai putin de 77%, situandu-se la 25,4 miliarde de yeni, informeaza Mediafax.

Toyota intampina mari dificultati in ceea ce priveste productia autohtona de automobile, din cauza efectelor dezastrului natural, in urma catuia yenul s-a apreciat tot mai mult.

Oficialii celui mai mare constructor auto din lume, dupa volumul vanzarilor din 2010, s-au abtinut de la estimari pentru perioada urmatoare, insa a precizat ca perspectivele sunt ceva mai optimiste decat se anticipa initial dupa seism. 

Acestea fiind spuse, productia s-ar putea redresa cu aproape doua luni mai devreme decat era asteptat. Si asta deoarece mai multi producatori de piese auto au reluat productia.

Dintre marii constructori auto, Toyota este cea mai expusa companie pe piata japoneza. Grupul produce 38% din masini in fabricile autohtone, fata de 25% in cazul Honda si Nissan.

In ceea ce priveste moneda nationala a Japoniei, aceasta rezista la un nivel de 80 de unitati pe dolar, o valoare destul de ridicata raportata la cotatiile istorice. Toyota a anuntat recent ca are nevoie de un curs de cel putin 85 de yeni pe dolar pentru a nu inregistra pierderi in Arhipelag.

Doua luni de la cutremurul care a devastat Japonia

Astazi se implinesc doua luni de la seismul cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter, care a zguduit Tara Soarelui Rasare. Desi pagubele produse s-au ridicat la peste 235 de miliarde de dolari, lucrurile dau semne ca se indreapta spre un fagas normal.

Aproape o suta de locuitori ai unui sat evacuat din apropiere de centrala nucleara de la Fukushima s-au putut intoarce, ieri, la casele lor, pentru prima data de la accidentul nuclear, pentru a-si recupera cele cateva bunuri ramase.

Locuitorilor din Kawauchi, sat aflat la mai putin de 20 de kilometri sud-vest de centrala Fukushima Daiichi, li s-a cerut sa-si evacueze casele, la scurt timp dupa accidentul din 11 martie. La fel au patit si alte 85.000 de persoane care locuiau in imprujurimea Fukushimei, din cauza exploziei de la reactoarele centralei si a scurgerilor radioactive.

Mii de persoane au manifestat sambata, in Japonia, impotriva folosirii energiei nucleare, avand in vedere cutremurul si tsunami-ul care au provocat anul acesta cel mai mare dezastru nuclear de dupa Cernobal.