Autoritățile din Amsterdam plănuiesc să elimite total, până în 2030, mașinile pe benzină și diesel, ceea ce înseamnă că rezidenții trebuie să achiziționeze mașini electrice, dacă vor să mai fie șoferi. Sau să folosească mai des bicicletele.

Potrivit RTL Nieuws, până în 2020 vor fi scoase din circulație mașinile diesel fabricate înainte de 2005.

Planul municipalității, numit “Clean Air Action Plan”, prin care vrea să elimine treptat emisiile poluante, va fi discutat de consilierii municipali luna viitoare, urmând ca rezidenții și companiile să-și adapteze parcurile auto în funcție de noile cerințe.

Citește și: Lista orașelor lumii care vor să interzică mașinile. Cele mai multe sunt în Europa

Poluarea este principala problemă cu care se confruntă marile orașe ale lumii, iar cel mai mult poluează mașinile. De aceea, în Europa, mai multe țări au elaborat planuri de eliminare a emisiilor poluante, prin interzicerea, în primă fază, a mașinilor diesel, urmând ca și cele pe benzină să fie scoase din circulație într-un orizont de timp mai apropiat sau mai îndepărtat.

Germania, una dintre țările în care poluarea depășește limitele impuse de UE, a fost prima țară care a dat tonul. În februarie 2018, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor.

În consecință, landul german Baden-Wuerttemberg vrea să obţină despăgubiri de la Volkswagen, după ce autorităţile locale au achiziţionat maşini diesel VW care acum sunt interzise în oraşe, cum ar fi în Stuttgart, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De asemenea, Italia și Franța au anunțat măsuri de resticționare a mașinilor poluante, mergând până la eliminarea lor completă în viitorii ani.