Tensiunile comerciale au dus la majorarea preţurilor materiilor prime în industria auto globală, care deja este afectată de cererea slabă, atât în China cât şi în Statele Unite.

Ford are o rezervă de numerar de 20 de miliarde de dolari pentru o potenţială scădere a activităţii economice, a anunţat directorul financiar al subsidiarei din America de Nord, Matt Fields, la o conferinţă desfăşurată la New York.

General Motors (GM) are 18 miliarde de dolari în numerar, a informat şeful diviziei financiare, Dhivya Suryadevara, potrivit Agerpres.

GM a pregătit două scenarii, unul moderat şi unul sever - similar crizei financiare din 2008-2009 - pentru a evalua cum ar putea fi afectată profitabilitatea şi fluxul de numerar al celui mai mare producător auto din SUA, a explicat Suryadevara, care a adăugat că firma nu vede o iminentă scădere a activităţii economice.

Ford a anunţat că evaluează în mod "proactiv" viitoarele sale decizii şi lucrează cu economiştii asupra scenariilor privind o posibilă recesiune.

Analiştii de la Goldman Sachs au avertizat asupra creşterii riscului de recesiune din cauza războiului comercial dintre SUA şi China şi au înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei americane în trimestrul patru din 2019.

Bursele din întreaga lume au înregistrau în ultimele zile scăderi semnificative, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.

Revenirea aversiunii faţă de risc a dus la majorarea cererii pentru active considerate sigure precum aurul, yenul japonez şi francul elveţian.