Scrutinul prezidential din Turcia s-a incheiat duminica la ora 17.00, prezenta la urne fiind de aproximativ 70-75%, si s-a derulat fara incidente.

Recep Tayyp Erdogan, candidat la presedintie: "Noi nu ne oprim. Am scos din dictionar cuvintele vacanta, odihna, pauze".

Controversatul premier al Turciei este atat de bine plasat in sondaje, incat ar putea castiga din primul tur. Erdogan conduce tara cu o mana de fier de mai bine de un deceniu si se crede ca va continua sa o faca din fotoliul de presedinte. Vrea sa modifice Constitutia ca sa-si sporeasca prerogativele, dar chiar daca nu va reusi, se poate folosi de prevederile actualei legi fundamentale ca sa joace un rol la fel de activ.

Sinan Ulgen, analist politic: "A fost foarte criticat pentru ca a creat o atmosfera de polarizare. Chiar daca obtine majoritatea voturilor, mare parte dintre alegatorii din Turcia ii sunt din ce in ce mai ostili."

Erdogan a ridicat economia tarii, dar multi il considera insetat de putere si dornic sa faca din Turcia un stat islamic. A refuzat sa demisioneze cand mii de oameni i-au cerut-o in strada saptamani in sir in vara anului trecut. A starnit din nou furia populatiei in mai anul acesta, cand 301 oameni au murit intr-un accident minier.

Are insa sprijinul unei mari parti a populatiei musulmane practicante, care a aplaudat masuri precum ridicarea interdictiei de a purta valul islamic in institutiile publice.

Ekmeleddin Ihsanoglu, candidat la presedintie: "Dreapta, Stanga si Partidul Independentilor, toti s-au unit si au spus: "Il votam pe Ihsanoglu"."

Principalul contracandidat al lui Erdogan a fost academicianul Ekmeleddin Ihsanoglu, sustinut de 12 partide de opozitie. Acesta si-a construit campania pe ideea de unitate si incluziune, fiind pe placul progresistilor. Sondajele il crediteaza insa cu mai bine de 10 procente sub Erdogan.