Mai bine de jumatate din jocurile online prezentate ca fiind gratuite au si aplicatii cu plata, arata un studiu al Comisiei Europene. Prinsi de patima jocului, utilizatorii nu-si dau seama cat de mari sunt sumele pe care le cheltuie, iar copiii sunt cei mai vulnerabili.

"Consumatorii nu sunt pe deplin constienti de banii pe care ii cheltuie. Copiii sunt vulnerabili la jocurile descarcate gratuit, care nu pot fi jucate gratuit", sustine Viviane Reding, comisar al UE pentru Justitie.

In multe cazuri, utilizatorii nici nu realizeaza cat cheltuie. Asa ca au venit cu niste recomandari pentru producatorii de jocuri. Sa prezinte costurile reale, sa nu incite copiii la achizitii, dar si sa introducem datele cardului de fiecare data cand cumparam ceva.

Uniunea Europeana ar vrea sa schimbe regulile dupa care sunt descarcate de pe site-urile de specialitate jocurile online aparent gratuite. Daca acestea contin cel putin o aplicatie pentru care trebuie sa dati bani, butonul gratuit va fi transformat in buton cu plata.

De exemplu, compania lui Boby Voicu ofera online turnee de Solitaire. Intre fiecare turneu asteptati 15 minute. Daca vreti sa jucati continuu platiti. Mai mult, dezvoltatorii celui mai popular joc al momentului, Candy Crash, spun ca analizeaza constant platile realizate de utilizatori si ii opresc atunci cand depasesc o anumita suma.

Una peste alta, Uniunea Europeana asteapta propunerile dezvoltatorilor de jocuri ca sa decida daca va transforma recomandarile in obligatii.