Valcov a precizat ca proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmeaza negocierile cu FMI si nu sunt cuprinse cresteri de taxe si impozite, ci dimpotriva vor fi "cateva surprize extrem de placute". 

"Bugetul este gata, este dezbatut cu FMI incepand de maine. Nicio masura de crestere a impozitelor si taxelor nu este prevazuta. (...) Nu veti vedea nicio crestere, dimpotriva venim cu cateva surprize extrem de placute", a adaugat Valcov. 

El a spus ca una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio. 

"Tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult, ca macar la produsele bio sa aiba loc aceasta scadere, macar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% si vor fi si multe alte masuri pe care le putem adopta, dar le discutam cu FMI", a mai spus Valcov. 

El a adaugat ca nu este prevazut in proiectul de buget pe 2015 suprataxarea marilor averi, propunerea UNPR si ca este o decizie politica a premierului si coalitiei referitoare la momentul introducerii acestei masuri. 

"Pana la sfarsitul saptamanii viitoare va fi depus, pana la 19-20 decembrie Parlamentul sa-l adopte cu modificarile pe care le va considera. Vom discuta cu FMi mai multe masuri pe care le vom face cunoscute dupa ce fondul va pleca. Ce este cert este ca venim cu masuri de relaxare fiscala in discutiile cu FMI, nu venim insa cu nicio modificare in sus a unei taxe sau impozit", a mai declarat ministrul delegat. 

Intrebat daca va fi o crestere a deficitului bugetar, Valcov a precizat:

"Cresterea deficitului nu se va lua in calcul decat pentru cele doua componente: armata si cofinantari, in orice caz nu depasim 1,4 pentru masurile care au fost adoptate pana in acest moment". El a mai aratat ca marti se va intalni cu reprezentantii FMI pentru a discuta despre rectificarea bugetara de anul acesta, iar de miercuri vor incepe discutiile pe bugetul pe 2015. 

Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene au venit, marti, la Palatul Victoria, pentru o prima discutie cu premierul Victor Ponta despre proiectia bugetara pe anul viitor. 

Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli. 

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, ca proiectul bugetului de stat pe 2015 ar urma sa fie adoptat pana in data de 20 decembrie, el adaugand ca a discutat cu premierul Victor Ponta calendarul actiunilor care urmeaza sa fie derulate in Parlament, pe acest subiect.