Cea mai mare gradinita din Deva, la care invata aproape 300 de copii, va avea de saptamana viitoare incalzire pe pompe geotermale si apa calda de la panourile solare.

Directoarea recunoaste ca are si acum cosmaruri cand isi aduce aminte de facturile din iernile trecute. "La 285 de copii este un consum foarte mare. Anul trecut, in ianuarie, s-a platit peste 10.000 de lei pe incalzire", a declarat Lucia Lazar.

"Cu pana la 60% sunt reduse costurile de incalzire pe aceste scoli. Primaria daca platea undeva la 50.000 de lei pentru o unitate de invatamant, acum platim cu jumatate mai putin", a spus la randul sau Cosmin Costa, viceprimar Deva.

Dar efortul nu a fost mic. Muncitorii au forat mai bine de 100 de metri pentru a ajunge la pungile cu apa fierbinte.

"Am reusit sa efectuam 16 foraje pana la adancimea de 100 de metri. La sfarsitul acestei saptamani, vom reusi sa o dam in functiune", a afirmat Sorin Otves, reprezentant constructor.

Autoritatile locale recunosc ca s-au apucat sa scrie proiectul ca sa ia trei milioane de lei de la Ministerul Mediului, dupa ce s-au inspirat de la particularii care si-au instalat panouri solare pe case.

"Pe timp de vara toata apa calda este produsa de panouri solare. Centrala nu a pornit deloc si acum pe timp de iarna ne asteptam la o reducere la facturi la 50 %", a declarat Liviu Cosma, proprietar casa cu panouri solare.

In prezent, cei din Ministerul Mediului sunt asaltati de cereri. Statul are doar 100 de milioane de lei de dat, iar solicitarile depasesc 140 de milioane.