"Asa cum am stabilit si cu domnul prim-ministru si cu partea de academicieni din Romania, din domeniu, ar trebui sa fie un salariu minim de 3.000 de lei pentru un tanar, pentru a incuraja tinerii sa vina in cercetare", a declarat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a precizat, insa, ca in prezent cercetarea agronomica romaneasca se confrunta cu mai multe probleme, precum subfinantarea, datorii mari la bugetul de stat si plecarea cercetatorilor.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate, in opinia lui Achim Irimescu, prin trecea cercetarii din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), unde se afla in prezent, in acea a Ministerului Agriculturii, in cadrul unei noi infiintate Agentii Nationale pentru Managementul Cercetarii si Dezvoltarii Agricole, asa cum prevede un proiect de lege aflat in dezbatere publica.

"Pentru o finantare corecta, singura sansa este ca cercetarea sa revina in subordinea Ministrului Agriculturii, ca sa raspunda cerintelor agricultorilor. in prezent avem o mare problema cu cercetarea agronomica romaneasca: subfinantarea, datorii mari la buget, parasirea sistemului de catre cercetatori", a subliniat ministrul.

Achim Irimescu a adaugat ca in conditiile in care cercetarea se afla in subordinea ASAS, acesta nu are niciun contact cu institutiile de la Bruxelles si nu participa la dezbaterile Politicii Agricole Comune (PAC).

"Deci cercetarea romaneasca este rupta total de PAC si ceea ce se intampla la Bruxelles. Ministerul Agriculturii este cel care reprezinta Romania in discutiile privind PAC si cercetarea, in varianta in care va reveni in subordinea ministerului, pe langa o finantare foarte buna, va avea si marea sansa sa beneficieze de participarea directa in procesul de reforma a PAC", a conchis Irimescu.