"Nu s-a pus problema la niciun procesator sa creasca importurile de lapte in Romania. De altfel, importurile sunt undeva intre 10-15% si nu au crescut. Problema pe care o inregistram este legata de consum si cred ca trebuie sa facem mult mai mult decat atat, sa recastigam increderea consumatorului", a declarat Constantin.

El crede ca odata ce lucrurile vor fi prezentate joi intr-o conferinta de presa la sediul ANSVSA totul va intra in normal.

Au fost facute peste 1.000 de analize si au fost identificate toate fermele cu probleme. Unitatile care aveau probleme cu furajele le-au indepartat sau distrus, iar in momentul de fata si laptele care provine de la acele firme este bun pentru consum, potrivit ministrului.

Oficialul a aratat ca trebuie gasite solutii pentru ca producatorii de lapte sa nu fie afectati de scaderea vanzarilor. "Tot ce este pe raft in momentul de fata este absolut bun pentru consum. Nu exista niciun risc din acest punct de vedere", a mai spus el.

Constantin spune ca a simtit nevoia sa convoace o intalnire cu reprezentantii industriei laptelui, pentru ca a inteles ca in cursul zilei au avut loc cateva evenimente importante.

"Vreau sa incercam impreuna sa identificam solutii si sa iesim din acest blocaj, care se pare ca s-a creat. Problema principala care cred ca este clamata de fermieri pe buna dreptate este aceea ca ar putea aparea probleme la livrarea laptelui, deci intre producatori si procesatori", a afirmat Constantin.

El a adaugat ca problemele au pornit de la furaje. "Solutia este sa eliminam cauza, pentru a ne asigura ca nu mai avem produse finale care sunt cu probleme cu potential risc. Nimeni nu a probat in momentul de fata care sunt efectele aflatoxinei. Din ce am aflat, am vorbit cu specialistii, rezulta ca aceste produse sunt daunatoare pentru consum atunci cand ele sunt ingerate o perioada lunga si in cantitați foarte mari", a spus ministrul.

Danone Romania a anuntat luni retragerea preventiva de pe piata a unor produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat si a blocat in depozitul sau alte 75 de tone de lactate, dupa ce a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai.

Compania a anuntat marti ca un laborator european acreditat a analizat mostre din loturile de produse si a transmis companiei ca produsele sunt sigure pentru consum, avand un continut de aflatoxina "sub limita europeana".

Increderea romanilor in siguranta laptelui vandut in magazine a scazut in urma mediatizarii intensive si comunicarii precare pe tema contaminarii cu aflatoxina, doi din cinci consumatori declarand ca nu au mai cumparat lapte de la aparitia primelor informatii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.

Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.

Un numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, alimentate din productia unor ferme, au fost suspendate in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina, a informat duminica ANSVSA. Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Procesatorii pierd zeci de milioane de euro

Vanzarile de lapte au scazut cu aproape 45% in ultimele zile, iar procesatorii au inregistrat pierderi de cateva zeci de miloane de euro din cauza scandalului aflatoxinei, a declarat Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL.

"Vanzarile au scazut cu 30% pana acum doua zile, comparativ cu acum doua saptamani, dar trendul este spre 45% scadere", a spus Cojocaru, citat de Mediafax.

El evalueaza pierderile procesatorilor de lactate din ultimele zile a cateva zeci de milioane de euro.

Reprezentantul patronatului spune ca relansarea consumului va intarzia, deoarece se suprapune cu postul Pastelui. "O parte din marfa am stocat-o in telemea si o sa incepem sa producem lapte praf pana se va relansa consumul", a afirmat Cojocaru.