"Cu băncile am avut două runde de întâlniri şi în care încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu aplicabilitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor, plecând de la prevederile Ordonanţei 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instuţiile de credit şi de finanţare. Ieri am avut a doua rundă de întâlniri, iar băncile, marea majoritate, şi Asociaţia Română a Băncilor, ar fi de acord cu un asemenea act normativ. Singura problemă care mai trebuie rezolvată este o reglementare care să vină din partea Băncii Naţionale. Ieri a fost şi un reprezentant al BNR şi sper ca în urma consultărilor să apară această reglementare care să le permită băncilor să intre într-un asemenea mecanism bancar de amânare a ratelor", a spus Oros, potrivit Agerpres.

El a precizat că ministerul sprijină demersurile pe acest subiect pentru că este în interesul ministerului, al agriculturii şi economiei româneşti ca fermierii care au fost păgubiţi anul acesta şi de secetă să beneficieze de această amânare a ratelor, astfel încât ei să îşi poată relua activitatea şi să nu falimenteze.

"Nu este în interesul nimănui ca ei să falimenteze", a adăugat şeful MADR.

De asemenea, Oros a precizat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-a decis ca procesele verbale completate de către comisiile mixte care au constatat pagubele să stea la baza verificărilor Fiscului din anul 2021.

"Am căzut de acord ca cei de la ANAF să ia în considerare procesele verbale care au fost completate de către comisiile mixte care au constatat pagubele şi acele procese verbale să stea la baza verificărilor pe care ANAF, eventual, prin sondaj, anul viitor, o să le facă la fermieri şi să nu-i întrebe de ce au înregistrat producţii foarte mici. În alţi ani am înţeles că, deşi s-au consemnat în procesele verbale, iar despăgubiri nu s-au făcut, ANAF-ul i-a şi amendat pentru că a spus că nu au înregistrat producţiile, iar producţiile nici măcar nu le aveau. Tocmai de aceea o să-i despăgubim, deoarece au avut producţiile mult diminuate", a mai spus ministrul Agriculturii.

Despagubiri de 1,2 miliarde de lei pentru fermierii afectaţi de secetă

Ministrul Agriculturii a anunțat, totodată, că insitiția pe care o conduce alocă 1,2 miliarde de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, la rectificarea de buget fiind prevăzute fondurile necesare.

"Deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone puternic afectate de secetă. De aceea, aşa cum am promis, vom face aceste despăgubiri. La rectificarea de buget am prins sumele de care avem nevoie. Discutăm de 1,2 miliarde de lei. Sunt impactaţi 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu pe hectar deja îl cunoaşteţi - 925 lei la grâu şi secară şi 1.002 lei la rapiţă. Deci, aproximativ 200 euro. Am modificat acest ordin, am extins, pentru că se pare că în unele zone seceta va produce pagube şi pentru culturile care au fost însămânţate în primăvară şi atunci am extins acest ordin. Am completat la culturi agricole, am prins şi livezile şi viile", a afirmat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că procesele verbale de constatare se fac până în 1 iulie, respectiv până în 15 septembrie, iar procesele verbale de sinteză până în 15 iunie, respectiv până în 30 septembrie pentru culturile însămânţate în toamnă.