Poate fi un semnal de alarma pentru cei care nu pretuiesc pamantul acestor locuri, spun agricultorii. Pe de alta parte, italienii, nemtii sau arabii care au ferme la noi conduc afaceri infloritoare.

Samir Abboud este administratorul unuia dintre cei mai mari investitori straini din Romania, libanezul Jihad el Khalil. In judetul Calarasi, are aproape 40.000 de hectare de teren agricol, silozuri si ferme, iar in Timis, 3.000 de hectare:

"Eu am fost cu domnul Jihad chiar din prima zi, din 1992, si a fost vorba sa vedem cum e cu animale, sa cumparam animale. El a avut clienti in Siria care aveau nevoie de multe animale si an dupa an am inceput sa investim".

Prima afacere in vestul tarii a fost ferma de animale. Cand a luat-o libanezul, avea datorii. Dar in cativa ani a inceput sa faca profit. Si a inceput sa cumpere teren si sa cultive porumb, grau, floarea soarelui, rapita si soia. Productia, in mare parte pentru export, ii aduce aproape un milion de euro pe an. Banii sunt toti investiti.

Jihad el Khalil nu are cetatenia romaneasca. Si nici nu i-a trebuit ca sa poata cumpara teren, pentru ca a infiintat o societate romaneasca. La fel au procedat multi italieni, nemti, arabi sau unguri. In total, 700.000 de hectare de teren agricol au ajuns in proprietatea unor firme detinute de straini.

Liberalul Dan Motreanu a cerut astazi Guvernului sa obtina derogari de la Tratatul de aderare european, astfel incat interdictia pentru straini sa fie prelungita cu inca trei ani. De la momentul aderarii, Romania are o perioada de tranzitie de 7 ani in care cetatenilor straini nu le era permis sa devina proprietari. In ianuarie 2014, acest temen expira.

"Terenurile in Romania sunt extraordinar de ieftine, fata de unele tari in care sunt peste 20.000-30.000 de euro un hectar de pamant - care la noi cel mai, cel mai scump hectar de teren poate sa fie 3000-4000de euro. Noi avem un pamant extraordinar de bun in tara noastra si ar trebui sa dam o mare importanta cu acesti investitori straini".

Intr-un articol publicat in urma cu o luna, jurnalistii de la Le Figaro scriau ca Romania s-a transformat intr-un fel de El Dorado pentru cei interesati de pamanturi ieftine.

Mai mult, jurnalistii francezi notau ca 60% dintre terenurile agricole de la noi sunt pamanturi negre, bogate in cernoziom. Plus ca multe terenuri nu au fost alterate prin folosirea excesiva de ingrasaminte chimice sau pesticide.