Joi, Guvernul de la Moscova a anuntat ca suspenda timp de un an toate importurile de produse alimentare proaspete si lactate din Uniunea Europeana si din alte state care au aprobat sanctiuni impotriva sa. Adica in jur de 40% din produsele de pe piata.

Analistii spun ca decizia ii va afecta in principal pe cumparatorii rusi. Totusi, vor fi si tari europene care vor resimti efectele. In marile orase din Rusia, inclusiv in capitala Moscova, in jur de 60% din marfa hipermarketurilor provine din import. Cumparatorii rusi nu sunt ingrijorati.

"Vom manca doar hrana de buna calitate. Nu avem nevoie de gunoaiele lor, care stau pe rafturi ani intregi fara sa de degradeze.Ne vom dezvolta agricultura si vom dezvolta legaturile cu alte tari", spun rusii.

Romania este oarecum ferita de un eventual razboi economic. Vindem rusilor de 1,4 miliarde de euro, mai putin de 3% din totalul exporturilor si cumparam de la ei de 2,3 miliarde.

In timp ce Bulgaria vinde chiar mai putin decat noi, Germania e primul exportator la nivel european.

"Tarile din sudul Europei vor fi lovite cel mai rau, in special Spania si Grecia. Polonia va fi afectata, la fel ca si alte tari mai mici din Estul Europei", a spus Stefan Bielmeier, economist DZ Bank. Si pentru vinurile fratuzesti va trebui gasita o noua destinatie.

"Ne va costa cateva milioane de euro. Noi exportam produse in valoare de aproape un miliard de euro, inclusiv vinuri si alte bauturi spirtoase", a spus directorul unui sindicat din agricultura, Xavier Beulin.

Norvegia vinde Rusiei hering, somon, macrou si cod in valoare de aproape 800 de milioane de euro. "Pentru noi, situatia este dramatica", a spus directorul unei companii norvegiene.

Embargoul impus de rusi ii va obliga pe toti producatorii europeni sa caute noi piete de desfacere, iar asta ar putea crea presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva. Pe de alta parte, in timp ce producatorii vor pierde, mari castigatori ar putea fi consumatorii europeni, care vor putea cumpara fructe si legume la preturi mai mici.

Lucrurile se pot complica si mai mult daca sanctiunile se extind catre alte domenii. Uzina Dacia de la Mioveni trimite piese de sute de milioane de euro fabricii Renault din Moscova.

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producatorii romani, pentru ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata romaneasca, creand presiune asupra fermierilor, a afirmat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat Constantin pentru Mediafax.

El afirma ca se impune o discutie rapida la nivelul Uniunii Europene si trebuie luate masuri ferme in fata unei situatii in care, in mod natural, fiecare stat va incerca sa-si protejeze propria industrie. 

"Preocuparea mea este sa le ofer producatorilor romani o piata de desfacere care sa nu fie alterata de productiile care nu se mai vand in Rusia. Doar exporturile de legumele si fructele din UE catre Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca sa dam doar un exemplu", a spus ministrul Agriculturii. 

Acesta a afirmat ca in relatiile comerciale cu Romania, Rusia a fost "necinstita" in anii trecuti, atunci cand a respins alimente romanesti pe motive de standarde de calitate. 

"Dupa interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, Romania sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifica acum ca si acelea au fost decizii politice", a continuat Constantin.  Ministrul a adaugat ca a vorbit joi cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a afirmat ca saptamana viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe aceasta tema. 

"El a spus ca pe masura ce se vor cunoaste exact care sunt sanctiunile si domeniile supuse sanctiunii, Comisia va reactiona prompt", a precizat Constantin.