"Am cerut declararea starii de urgenta din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dictionar. Ne-am uitat in dictionar si am vazut ca se declara starea de urgenta si din cauza calamitatilor naturale, printre care si seceta. Astfel, statul ar trebui sa sisteze urgent exporturile, sa gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin insilozarea lor in conditii de siguranta, si sa puna in functiune toate instalatiile de irigatii", a spus Baciu, citat de Mediafax.

El sustine ca rezervele de cereale ale Romaniei sunt suficiente pentru maxim doua saptamani, dupa care ar trebui sa se recurga la importuri. "Noi n-avem mancare pentru mai mult de doua saptamani", a afirmat el.

Baciu a mai spus ca in cazul porumbului situatia este dezastruoasa, peste 80% din cultura riscand sa fie compromisa. Floarea soarelui risca sa piarda 50% din productie, iar la grau, spune oficialul patronatului, s-a obtinut jumatate din cultura de anul trecut, iar preturile s-au dublat in ultima luna. "E prapad", a incheiat el.

Daniel Botanoiu, seretar de stat in MADR, spune ca statul a luat cateva masuri impotriva secetei, dar ca nu este cazul decretarii unei stari de urgenta. "N-am inteles ce vor cei de la LAPAR. Le-am zis sa vina la minister si sa ne explice", a afirmat el.

Pe de alta parte, asociatii din mai multe judete au reclamat in ultimele zile ca mare parte din culturile de cereale a fost compromisa din cauza secetei si au cerut declararea starii de urgenta.

Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea a solicitat marti Ministerului Agriculturii instituirea starii de urgenta in judet, din cauza gradului mare de calamitare a culturilor afectate de seceta din ultimele luni.

De asemenea, Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila solicita Ministerului Agriculturii decretarea starii de urgenta dupa ce seceta a compromis recoltele.