"Sute de oameni s-au bucurat ca pot sfida legile statului roman, practicand taximetria neautorizata, in regim Uber. Atat in mediul urban, unde astfel de taximetristi neautorizati au functionat in ultimii doi ani, cat si pe transportul de persoane din tara, unde sistemul bla-bla car a luat amploare, facand concurenta neloiala transportatorilor de linie, soferii s-au imbogatit peste noapte, pentru ca n-au respectat prevederile legale - taxe, ITP, impozite, garantii etc., pe care le platesc, obligatoriu, transportatorii legali", precizeaza COTAR.

Potrivit transportatorilor, ANAF a demarat actiunile de colectare a sumelor nedeclarate prin practicarea taximetriei neautorizate, in regim Uber.

"ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliata cu toti utilizatorii, cu toate cursele operate in 2015, rute, distante si incasari. Astfel, inca de ieri (joi - n.r.), 24 noiembrie, ANAF a trimis catre birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane si incasari, pentru a se aplica legea. Afacerile care pareau atat de banoase vor deveni cele mai paguboase activitati, daca ANAF va confisca sumele integral", sustin transportatorii.

COTAR a mai aratat ca o persoana din sectorul 6 al Capitalei a avut anul trecut incasari de peste 60.000 de lei ca sofer in sistem Uber.

"Listele primite de ANAF din Olanda arata ca au functionat in regim Uber atat persoane fizice, cat si firme. Incasarile anuale sunt uriase. O singura persoana din Sectorul 6 al Capitalei a avut incasari la Uber de peste 60.000 de lei, in 2015. Sunt deja doua probleme: Fiscul va cere taxele si impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, insa, al doilea aspect este ca sunt venituri nedeclarate si, daca ne luam dupa legile in vigoare, pe o activitate neautorizata, statul ar trebui sa confiste toate sumele incasate", a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, citat in comunicat.

Reprezentantii companiei au precizat, in replica, faptul ca serviciul Uber in Romania este 100% digital si fiscalizat, iar partenerii sunt contractori independenti, responsabili pentru achitarea taxelor.

Toti partenerii din Romania colaboreaza cu Uber printr-o entitate fiscala, iar pasagerii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa. Partenerii Uber sunt contractori independenti si sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstantele fiecaruia sunt diferite - numai ei pot sti care sunt veniturile din alte surse si care sunt costurile deductibile. Pentru a facilita declararea castigurilor, Uber ofera partenerilor o situatie detaliata a veniturilor generate prin platforma Uber. In plus, am incheiat un parteneriat cu o companie de consultanta fiscala locala pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiara independenta cu privire la modul in care ar trebui sa declare veniturile din Uber. De asemenea, suntem deschisi sa colaboram cu autoritatile - asa cum facem in Estonia si Suedia - pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifica declararea veniturilor pentru persoanele care desfasoara activitati independente”, au precizat reprezentantii Uber Romania, intr-un comunicat remis presei.