Joi, la sediul Ministerului Transporturilor, o delegaţie a sindicaliştilor de la metrou, care protestau în faţa Ministerului Transporturilor, a fost primită de secretarul de stat Dragoş Titea, responsabil cu atribuţii pe domeniul feroviar.

"În urma discuţiilor, cele două părţi au convenit că Ministerul Transporturilor, prin reprezentaţii din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), va solicita Consiliului de Administraţie al Metrorex să întocmească evaluarea activităţii directorului general, potrivit OUG nr. 109/2011, şi să prezinte în cadrul următoarei şedinţe AGA un raport asupra activităţii de administrare care să includă şi informaţii referitoare la execuţia contractului de mandat al directorului general al societăţii. Totodată, în perioada următoare, Corpul de Control al ministrului va efectua un control tematic cu privire la aspectele semnalate de către membrii organizaţiei sindicale", se menţionează în comunicat.

De asemenea, conform sursei citate, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se va întâlni în perioada următoare cu reprezentanţii USLM şi va discuta cu aceştia problemele existente la nivelul Metrorex, precum şi soluţiile ce pot fi aplicate.

Circa 100 de sindicalişti de la Unitatea-Sindicatul Liber din Metrou (USLM) au pichet joi, începând cu ora 13:00, sediul Ministerului Transporturilor, cerând demisia directorului general al Metrorex, Dumitru Şodolescu. Protestul s-a încheiat la ieşirea delegaţiei de la discuţii cu reprezentanţii ministerului, în jurul orei 13:50.

Sindicaliştii de la USLM acuză indiferenţa autorităţilor faţă de problemele grave cu care se confruntă metroul bucureştean.

"Cu aceste trenuri CAF, siguranţa călătorilor este pusă în pericol în prezent", a spus Rădoi.

Miercuri, preşedintele Sindicatului USLM a declarat că toate cele 13 trenuri de metrou CAF ar trebui retrase din circulaţie, întrucât au probleme la computerul de bord care le poate face imposibil de controlat şi care au dus la deraierea unui tren în ianuarie.

Acestea sunt cele mai noi trenuri achiziţionate de Metrorex, care circulă cu preponderenţă pe Magistrala 2 Pipera-Berceni.

Liderii USLM le-au arătat jurnaliştilor cum arată trenul de metrou CAF care, pe 26 ianuarie 2019, a deraiat, a zburat practic şi s-a izbit cu 50 de kilometri pe oră de zidul de la depoul IMGB, din cauza unei defecţiuni la computerul de bord. Trenul, care circula fără călători la momentul respectiv, este şi acum suspendat şi contorsionat pe un perete lateral al depoului.

În replică, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a spus că motivul pentru care protestează sindicaliştii de la metrou nu are legătură cu garniturile, ci este legat de spaţiile comerciale.

"Nu este nicio problemă cu garniturile. A ieşit şi directorul de la Metrorex cu declaraţii. Eu cred că dânşii (sindicaliştii de la Metrou - n. r.) au un alt motiv pentru care protestează şi este legat de spaţiile de la metrou. Spaţiile de la metrou vor fi scoase la licitaţie - se va face o procedură transparentă pentru acele spaţii. Nu se pot da să le gestioneze cineva. Dacă vin şi dânşii, participă, câştigă şi se găseşte o formulă legală...Eu vă spun ce-mi spune mie lumea de la Metrorex, oamenii pe care-i am la companie. Eu ştiu că supărarea mare e pentru spaţii", a spus Cuc, la TVR 1, potrivit Agerpres.

Şeful de la Transporturi a adăugat că trebuie să se întâlnească şi să discute cu sindicaliştii, însă nu poate face asta "de pe un picior de şantaj şi de presiune".

"Eu nu am nicio problemă cu sindicatele. Inclusiv azi am discutat cu transportatorii şi discut şi cu cei de la Metrorex, dar nu pot să discut pe un picior de şantaj şi de presiune. Haideţi să vedem. Eu vă spun atât: că trebuie să ne punem la masă, să discutăm, au primit majorări salariale în fiecare an, îi respectăm, îi sprijinim, îi ajutăm, dar trebuie să avem nişte discuţii constructive, nu doar pe bază de ambiţie", a susţinut el.