O companie low-cost si-a anulat marti cursa Bucuresti-Barcelona, nu inainte de a-si tine cei 90 de pasageri in avion trei ore. Avionul avea probleme tehnice, asa ca pasagerilor li s-au dat peste planurile de vacanta. Cei care nu au renuntat la bilet asteapta sa plece cu o alta cursa maine. Compania aeriana nu a comentat incidentul, pentru ca nici macar nu are un birou de reprezentare in Romania, iar la telefonul din Spania nu raspunde nimeni.

Situatia este des intalnita, mai ales in cazul companiilor low-cost, spun reprezentantii Protectiei Consumatorilor. "Exista anumite companii low-cost care nu au reprezentante legale in Romania si aici problemele sunt mai complicate", spune Mihai Meiu, reprezentant al Protectiei Consumatorilor.

In aceste conditii, este foarte dificila respectarea drepturilor pasagerilor. De exemplu, ca dupa cinci ore de asteptare sa li se ramburseze banii pe bilet. Sau sa le fie oferite alte solutii de a ajunge la destinatie, iar daca acestea nu exista - sa fie cazati la un hotel.

In orice situatie, pentru intarzierea care depaseste trei ore companiile aeriene sunt obligate sa plateasca o compensatie de minimum 250 de euro. In plus, sunt companii low-cost care scriu in conditiile de transport: "Orele de plecare si de sosire nu sunt garantate."

O prevedere contradictorie regulamentului european, spun autoritatile romane. Chiar si asa, operatorii aerieni se plang ca acest regulament le topeste profiturile. "La presiunea operatorilor economici, se va incerca o diminuare a drepturilor consumatorilor, fie prin reducerea compensatiilor, fie prin marirea numarului de ore dupa care se ofera compensatiile", explica Mihai Meiu.

In loc de trei ore, intarzierea poate fi de cinci ore, fara nicio despagubire. In fiecare an, numarul pasagerilor care se plang autoritatilor ca nu li se respecta drepturile depaseste cateva mii.