"Având în vedere că multe ţări au intrat în zona roşie, conform evaluării Institutului Naţional de Sănătate Publică, am decis să suspendăm toate zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Austria, Belgia, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran - în şi din aceste ţări către România sau spre aceste ţări - pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 5 aprilie, de mâine, duminică, ora 23,00, ora României. Evident că, la fel ca şi deciziile anterioare, această restricţie nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă, corespondenţă, zboruri umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizările tehnice necomerciale", a anunțat Vela, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul ministerului.

Pe de altă parte, el a subliniat că va fi permis transportul lucrătorilor sezonieri, prin curse charter neregulate, cu avizul autorităţilor competente din ţările de destinaţie.

"Avem şi o veste bună. În aceste zile am primit o solicitare pentru un transport şi am introdus în Ordonanţa nr. 7 un articol care va permite zboruri efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse charter neregulate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, evident, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. La fel de evident, ne-am gândit şi am restricţionat că aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar şi al muncii în zona asistenţei sociale", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Citește și: CE aduce clarificări pentru a asigura libera circulaţie a lucrătorilor vitali în lupta cu pandemia, în contextul restricțiilor impuse la granițe în UE

Germania este una dintre țările europene care a anunțat deja că va permite muncitorilor străini să intre în ţară şi să ajute la recoltatul fructelor şi legumelor, relaxând restricţiile de călătorie impuse anterior pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Ministerul german al Agriculturii a anunţat că a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.

Muncitorii sezonieri ar trebui să călătorească mai degrabă cu avionul decât cu autobuzul, pentru a se proteja de riscul infecţiei cu coronavirus, a adăugat Ministerul Agriculturii.

De asemenea, vor trebui îndeplinite o serie de condiţii, inclusiv aceea ca muncitorii sezonieri să fie supuşi unui examen medical, să păstreze distanţa socială între ei în timpul lucrului, în timp ce spaţiile de cazare vor trebui să conţină doar jumătate din numărul obişnuit de persoane.

De asemenea, cele două Ministere au informat că vor încerca să atragă un număr suplimentar de 10.000 de persoane din Germania să vină să lucreze în ferme, inclusiv şomeri, studenţi, solicitanţi de azil şi persoane aflate în şomaj temporar.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor.

Comisia Europeană a cerut luni celor 27 de state membre să permită sutelor de mii de muncitori sezonieri care lucrează în sectorul agricol să treacă graniţele, în pofida măsurilor naţionale introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului.