Terminalul Jeddah Hajj, Jeddah, Arabia Saudita

Terminalul poarta numele sarbatorii musulmane “hajj”, perioada in care are loc pelerinajul de la Mecca si care face ca, pentru sase saptamnai pe an, aroportul din Jeddah sa devina unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Constructia a primit premiul pentru design al Intitutului american de arhitectura, cel mai spectaculos fiind acoperisul construit in forma unor corturi, in numar de 210, care lasa lumina sa patrunda si care dau senzatia de racoare, in mijlocul desertului unde temperatura medie este de 50 de grade Celsius.

Terminalul poate adaposti 80.000 de pasageri si are amenajate spatii utilitare care nu se gasesc in alte aeroporturi, cum ar fi locuri unde calatorii isi pot schimba hainele sau locuri speciale pentru ritualul spalarii picioarelor.

Terminalul 3 al Aeroportului International Changi din Singapore

Aeroportul este considerat un imens parc de distractii, cele trei terminale avand o multitudine de puncte de atractie. Terminalul 3 este cel mai nou dintre ele si cel mai interesant, dispunand de un “sistem de modulare automata a luminii”, care creeaza o lumina difuza, linistitoare.

Terminalul 3 mai este cunoscut si sub denumirea de “Gradina cu fluturi”. Aici sunt amenajate o cascada artificiala, un loc de joaca pentru copii, un cinematograf, locuri de privit la televizor, iar atractia locului este Slide@T3, un tobogan in forma de spirala, care face coborarea de la etajul 4 mult mai amuzanta decat cu liftul.

Celelalte terminale ale aeroportului pastreaza aceeasi tema, combinand spatiile inchise cu cele deschise, cu multe gradini interioare, plus o piscina destinata publicului.

Terminalul 1 al Aeroportului Menara, Marrakech, Maroc

Terminalul seamana cu un palat marocan al secolului 21, cu motive clasice islamice desenate pe peretii incrustati cu diamante, transformand intreaga constuctie intr-o opera de arta gigantica.

In timpul noptii, lumini colorate “danseaza” pe fatada cladirii, luminand drumul catre aeroport. Terminalul gazduieste si un lounge amenajat in stilul luxos marocan din secolul 19, cu carpete, candelabre masive, in mijloc inaltandu-se un templu din metal.

Terminalul 4, Aeroportul Barajas, Madrid

Proiectat de arhitectul Richard Rogers, imensul terminal de pe aeroportul Barajas sparge monotonia cladirilor in forma de cutie si vine cu un acoperis ondulat, in forma unor coaste, ceea ce i-a adus in 2006 premiul Stirling pentru arhitectura.

Spatios si colorat, terminalul este imens si face distanta de la o poarta la alta sa para fara sfarsit. Dar chiar si cand terminalul este plin, multitudinea de cai de acces reduce senzatia de aglomeratie si-i face pe calatori sa se simta confortabil.

Aeroportul International din Keflavik, Islanda

Micul aeroport din Islanda are aerul unui living imens dintr-o casa de locuit si da impresia ca este mobilat de la IKEA. Totul este invelit in lemn si piatra vulcanica, iar pe ferestrele mari se poata vedea peisajul nu foarte primitor al Islandei.

Fiecare loc din aeroport este construit din materiale locale care se integreaza foarte bine in peisaj, aerogara reprezentand urarea perfecta de bun venit in Islanda.

Terminalul “Rock” al Aeroportului din Wellington, Noua Zeelanda

Desi multi sustin ca este cel mai urat terminal de pe un aeroport, exista un motiv pentru care “The Rock” a castigat atatea premii de arhitectura, incat s-ar putea umple un avion cu ele. Ca si terminalul anterior, din Islanda, cel din Wellington este un exemplu inteligent de promovare a peisajului si culturii din Noua Zeelanda, si nu doar o cutie din sticla sau ciment.

Deschis anul trecut, “The Rock” se compune din doua cladiri in forma de ou, invelite in cupru, a caror culoare devine verde-albastra in lumina soarelui. Inauntru, arhitectura este una geometrica, cu colturi arcuite, iar amenajarea spatiului da senzatia de intimitate si relaxare.

Aerportul Incheon, Seul, Coreea de Sud

Facand abstractie de cum arata pe dinafara, aeroportul din Seul este bine organizat in interior, eficient si relaxant si contine foarte multe din elementele culturale coreene: lumina, culori si distractie.

Colorat ca niste oua de Pasti, terminalul este plin cu magazine cu produse traditionale coreene, are o zona in care poti sa imbraci haine coreene si sa te fotografiezi purtandu-le, are cele mai bune internet-cafe-uri, un muzeu si o multime de locuri amenajate in care poti sa dormi. La subsol chiar si o baie publica traditionala coreeana. Multitudinea de flori si de plante te duc cu gandul la magazinele de flori, iar operele de arta sunt la tot pasul.