Fondul urias de 560 mld. € al Norvegiei a intrat pe tacute la BVB

Fondul de investitii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond din lume, cu active de circa 557 mld. $ la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investitii pe bursa de la Bucuresti, potrivit raportului anual al fondului.  "Investitiile fondului au crescut la 72 de tari, la finalul lui 2012, de la 68 de tari cu un an inainte, dupa ce acesta a intrat pe piete precum Qatar, Kenya si Romania", se arata in raportul anual al fondului, scrie ZF.

Se clatina tronul regelui asfaltului

Cele doua mari companii de infrastructura ale lui Dorinel Umbrarescu au raportat pentru 2012 cifre de afaceri și profituri in scadere, iar investitiile publice tot mai subtiri prefigureaza un an inca si mai prost. Spedition UMB si Tehnostrade au o cifra de afaceri cumulata care le situeaza pe primul loc in randul constructorilor locali de infrastructura de transport. In 2012, de pilda, au totalizat venituri de 1,16 miliarde de lei si un profit brut de 200 de milioane de lei. Oricat de impresionante ar fi aceste cifre, avem de-a face cu o scadere importanta fata de in 2011. Unul dintre principalii competitori pare a fi Straco Grup, companie care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 872 de milioane de lei, dovedind ca, in anumite conditii, ar putea ameninta pozitia de lider a lui Umbrarescu. Asta mai ales ca, la mijlocul lui iulie, antreprenorul din Bacau a anuntat ca este silit sa dea afara circa 3.000 de angajati dupa ce firmele sale au pierdut o serie de contracte, scrie Capital.

Francul elvetian ar putea fi urmatorul refugiu pentru investitii care se va prabusi

Francul elvetian, moneda care a asigurat protectie investitorilor in cele mai dificile perioade ale crizei datoriilor din zona euro, ar putea fi urmatorul refugiu care se va prabusi. Société Générale estimeaza ca acesta va deprecia cu aproape 10% fata de euro pana la mijlocul anului viitor. Deprecierea monedei elvetiene vine in conditiile in care pericolele sistemice care ameninta zona euro se reduc, scrie ZF.

Profitabilitatea unui gigant fast-food s-a prabusit. Nimeni nu se astepta la asa scaderi

Cu siguranta, KFC nu este primul restaurant care-ti vine in minte cand spui fast-food, insa, in Romania, a ajuns sa aiba un profit dublu fața de McDonald’s, cel mai mare lant de acest tip din tara.  McDonald’s, „uriasul“ burgerilor, care hraneste zilnic aproximativ 140.000 de romani, mai multi decat orice alt brand de restaurant din tara, a inregistrat in 2012 afaceri sub asteptarile lui Daniel Boaje, directorul general al companiei. Criza a muscat serios din profitul McDonald’s: lantul cu 65 de restaurante a afisat pentru 2012 un profit net de 4,1 mil. lei (aprox 0,9 mil. euro), de aproape cinci ori mai mic decat cel intregistrat in 2011 (aprox. 4,2 mil. euro), scrie Capital.

Aplicatiile "de suflet" ale managerilor: de la preturi si grafice ale actiunilor la aplicatii de chitara

Daniel Nicolescu, seful PayU, apreciaza Evernote, aplicatie prin care el isi “administreaza ideile si planurile de actiune”. De asemenea, el puncteaza ca este “placut sa ai” Quora si Facebook pe terminalul mobil. Cosmin Costea, eCommerce Manager la Metro, spune ca foloseste multe aplicatii mobile dar daca ar fi sa aleaga pe una preferata, ar fi Evernote – “desi intr-un final «pot functiona» si cu o agenda clasica Moleskine”, spune el.  Expatul Nir Refuah, general manager MRM Worldwide Romania, spune ca “unica aplicatie «ce salveaza vieti» in Romania, ca expat, este StarTaxi, aplicatie “ce iti ofera incredere si siguranta intr-o piata de taximetrie bucuresteana haotica”.  Economistul Florin Citu are trei aplicatii pe care le foloseste zilnic – Facebook, Twitter si Bloomberg. Tot Bloomberg este preferat si de Gabriel Necula, head of trading la Alpha Finance Romania, scrie Wall-Street.ro

"Fabricile de diplome" inchid robinetul. Lista sectiilor care scoteau someri licentiati desfiintate

Din toamna, vom gasi lacatul pus pe aproape 190 de asa-zise "fabrici de diplome". Printre specializarile care livrau, cu ani in urma, sute de someri licentiati, se numara: muzeologie, chimie militara, motricitate si fizica in limba franceza. 37 de universitati de stat si private din Bucuresti, dar si Cluj Napoca, Arad, Timisoara si Suceava au lichidat domeniile si au mutat studentii mai mari la alte specializari. Banii invart lumea, iar in valtoarea asta s-au aflat si fabricile de diplome, informeaza stirileprotv.ro.

Berroeta, Vodafone: Piata inca sufera din cauza interconectarii, dar vedem o tendinta de stabilizare

Ponderea investitiilor in veniturile Vodafone va fi mai mare in acest an, fondurile urmand sa fie directionate si spre 4G / reteaua mobila si spre reteaua fixa de fibra optica. Vanzarile de smartphone-uri incep sa se apropie de nivelul de pe pietele occidentale, insa aceasta evolutie pune presiune si pe costurile comerciale.  Piata de telefonie mobila din Romania resimte inca socul reducerii cu aproape 40% a tarifelor de interconectare, dar da semne de stabilizare in contextul in care serviciile de internet mobil au crescut pana la un nivel la care pot compensa o mare parte din eroziunea tarifelor pentru serviciile de voce, a declarat intr-un interviu pentru ZF Iñaki Berroeta, directorul executiv al operatorului, ZF.

CEO-ul care prezice sfarsitul erei cablului tv: Posibil sa vindem doar internet in viitor

Digitalul transforma televiziunea. Operatorii de cablu ar putea sa nu mai ofere servicii de cablu TV, ci sa marseze pe furnizarea celor de internet, a declarat CEO-ul Cablevision Systems, James Dolan, unul dintre cei mai mari operatori de cablu din SUA, scrie Wall Street Journal.  Ar putea veni ziua in care internetul va deveni prima optiune. Tinerii din ziua de azi vor continutul video online. De ce sa mai plateasca serviciile TV clasice, spune Dolan.

"Cea mai periculoasa miscare din 1980 pana azi". Decizia luata de Banca Angliei

Banca Angliei va mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric, adica 0,5%, pana cand rata somajului va scadea la 7%. Insa asta nu se va intampla mai devreme de 3 ani, scrie The Telegraph. Mark Carney, noul guvernator al bancii, este omul care a rasturnat toate regulile de pana acum din aceasta institutie. El sustine ca Marea Britanie traverseaza procesul de redresare dupa o criza financiara fara precedent, iar somajul ridicat reprezinta cel mai important semn ca economia are inca nevoie de sprijin. In viitor, nu exclude sa opteze pentru extinderea programului de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata (relaxare cantitativa).

Nokia Siemens Networks, la un pas sa desfiinteze 8.500 de locuri de munca, 17% din total 

Nokia Siemens Networks se gandeste la posibilitatea desfiintarii a 8.500 de locuri de munca, pentru a sustine profitabilitatea, in contextul declinului vanzarilor, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Bloomberg. Nokia a convenit in iulie cu grupul Siemens sa preia participatia acestuia la compania mixta Nokia Siemens pentru 1,7 miliarde de euro.  Un scenariu discutat de conducerea Nokia Siemens prevede reducerea numarului de angajati la 42.000 pana in 2014, prin vanzarea si inchiderea de fabrici, precum si prin externalizarea unor operatiuni de productie, au afirmat sursele citate.  Pana in prezent nu a fost luata nicio decizie finala, iar un viitor plan va necesita acordul Nokia.