Energia ridica tensiunea la maximum intre politicieni, investitori, autoritati si consumatori

Pentru prima data premierul Victor Ponta a rabufnit agresiv atat la adresa companiei E.ON, care distribuie energie si gaze catre 3 milioane de consumatori in Moldova, cat si a reglementatorului neutru al pietei, ANRE. In subteran, in ultimii 5 ani s-au acumulat tensiuni intre autoritati si firmele de distributie de energie si gaze, acestea din urma preluate de companii din strainatate precum Enel (controlat de statul italian), GDF SUEZ (controlat de statul francez), CEZ (controlat de statul ceh) si E.ON (Germania). Tensiunile au fost alimentate de cererile succesive ale acestor operatori privind cresterea preturilor la utilitati, fara o imbunatatire vizibila a serviciilor livrate. De data aceasta, declaratiile acide au fost generate de energia verde, domeniu subventionat de statul roman, care a atras investitii de 3,5 mld. euro in ultimii trei ani de zile. Cea mai mare parte a acestor bani s-a dus insa pe importul de eoliene catre firme precum General Electric sau Vestas, care nu au unitati de productie locale, scrie Ziarul Financiar.

Cat de profitabile sunt aeroporturile romanesti

16 aeroporturi operationale si alte doua noi pe hartie, peste zece milioane de pasageri la nivel national si proiecte de investitii de zeci de milioane de euro. Totusi, aproape jumatate dintre aeroporturile tarii nu atrag nici macar 50.000 de pasageri pe an, scrie Capital. La inceputul anului trecut, al doilea cel mai aglomerat aeroport al Romaniei, Baneasa, si-a inchis portile pentru traficul de masa, zborurile low cost fiind mutate pe Otopeni, Henri Coanda reusind astfel sa-si creasca traficul cu 41% si sa urce pe locul 58 la nivel european in topul celor mai aglomerate aeroporturi de pe vechiul continent. Chiar si in lipsa numerosilor pasageri ce urcau la bordul aeronavelor low cost, Baneasa a reusit sa adune un trafic anual cat alte zece aeroporturi la un loc. Mai exact, 427.441 de pasageri in 2012, majoritatea pe curse de tip business-aviatie generala, dar si pe zboruri medicale, de cautare si salvare, tehnice, de cercetare stiintifica, de protectia mediului. Cel mai probabil, in 2013, traficul va fi cel mult la jumatate (in primele trei luni ale anului trecut, operatorii low cost inca mai zburau de pe Baneasa), insa chiar si in aceste conditii, va performa mai bine decat jumatate dintre aeroporturile din Romania.

La pranz cu managerul de la Howard Johnson: Daca stii cum functioneaza un motor, intelegi si cum merge un business

Sonia Nastase conduce hotelul de cinci stele Howard Johnson din centrul Bucurestiului din 2009, avand o experienta de 17 ani in domeniul ospitalitatii. Nu s-a vazut niciodata facand altceva decat hotelarie si vorbeste cu pasiune despre acest domeniu, caruia ii dedica zilnic si 12 ore. Sonia Nastase si-a inceput cariera in anul 1996, cand s-a angajat pe zona de organizare de evenimente la World Trade Center Bucharest, desi terminase studiile in cadrul Universitatii Politehnice. “Lucrez in industria asta de 17 ani, m-am angajat imediat dupa facultate, dupa ce am terminat Politehnica. Scoala m-a invatat sa gandesc foarte structurat. Mi-au placut cifrele, imi placea matematica si fizica. Am intrat in domeniul hotelariei si acum, daca ma uit in urma, nu ma vad facand altceva”, a declarat Sonia Nastase, pentru www.wall-street.ro. Absolventa a sectiei de “Motoare” a Politehnicii, Sonia Nastase spune ca in timp a invatat ca daca stii cum functioneaza un motor, intelegi si cum functioneaza un business.

De ce rateaza Romania sansa uriasa de a primi bani gratis

Invitat la evenimentul "Zece ani de companii italiene in Romania", organizat de Confindustria Romania, presedintele Traian Basescu a explicat ca tara noastra dispune de o capacitate administrativa redusa, din aceasta cauza neputand valorifica fondurile europene pe care le are la dispozitie. "Nu mai putin decat in alte dati, avem prea putina capacitate administrativa pentru a valorifica fondurile pe care le avem la dispozitie de la Uniunea Europeana.Anul acesta, Romania are la dispozitie 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, din taxele cetatenilor europeni. Nu este o problema a acestui moment, este o problema din 2007 incoace. Capacitatea administrativa redusa face ca Romania sa nu valorifice sansa uriasa de a primi bani gratuiti", a declarat seful statului, potrivit www.manager.ro.

Gigi Becali da lovitura din inchisoare: vinde un teren de 15 milioane de euro catre Portland Trust

Dezvoltatorul Portland Trust, care va finaliza anul acesta cladirile de birouri Floreasca Park, din apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu din Bucuresti, va mai achizitiona pana la sfarsitul acestui an inca trei hectare de teren care apartin omului de afaceri Gigi Becali. „Avem o optiune de cumparare pentru circa trei hectare de teren, situat in imediata apropiere a proiectului Floreasca Park. Pretul pe metru patrat va fi similar cu cel platit pentru terenul pe care am ridicat acest proiect (n.r. - Floreasca Park, circa 500-600 de euro). Mai sunt cateva probleme tehnice de rezolvat. E vorba de o suprapunere de cadastru cu un alt teren, dar din moment ce aceste probleme vor fi rezolvate, vom putea cumpara”, a declarat Florin Furdui, country manager Portland Trust, citat de www.economica.net. Portalnd Trust a cumparat doua hectare de teren de la Gigi Becali in luna decembrie a anului 2010, teren pe care va finaliza proiectul de birouri Floreasca Park, in urma unei investitii totale de 70 de milioane de euro. Pretul platit de Portland Trust pentru acest teren a fost estimat la 10 milioane de euro. La finalizare, proiectul celor de la Portaland Trust va fi cea mai verde cladire din Bucuresti si din tara.

Brandurile care au fost alaturi de Hitler fac astazi afaceri de miliarde de euro

Servicii sau produse pe care le folosim in viata de zi cu zi in 2013 si oamenii care le-au creat au fost alaturi de liderul Germaniei din anii 30-40 si i-au sustinut ascensiunea la putere. Statul german a creat in 1990 un fond in care companiile cu trecut nazist sa plateasca pentru a compensa modul in care au fost tratati angajatii lor in perioada nazistilor printre care si amenintarea cu lagarele de concentrare. Folosind cel mai modern avion de la acea vreme, pus la dispozitie de seful companiei germane Lufthansa, Hitler si-a facut campanie electorala in 1932 in peste 100 de orase ale Germaniei. Pilotul Fuhrerului spunea ca Hitler avea sa contribuie decisiv la popularizarea zborului cu avionul in randul populatiei. Pe coada avionului trona svastica in locul siglei actuale reprezentate de o pasare. Astazi, compania transporta peste 100 de milioane de pasageri pe an, sub brandurile Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, bmi si Germanwings, scrie Business Magazin.

UE relaxeaza masurile de austeritate pentru sase tari

Oficialii Uniunii Europene au propus miercuri un ragaz pentru Franta si inca cinci tari, in ceea ce priveste termenele de implementare ale masurilor de austeritate, transmite Wall Street Journal. In schimb, politicienilor le revine o sarcina mai putin placuta: acestia trebuie sa supravegheze piata muncii, sistemul de pensii si alte structuri care s-ar putea opune reglementarilor. Autoritatile Comisiei Europene insista ca aceste masuri sunt necesare pentru reducerea deficitelor bugetare. Reformele sunt menite si sa calmeze ingrijorarile tarilor nordice si Germaniei, cu privire la situatia statelor aflate in dificultate, dandu-le acestora mai mult timp pentru a-si rezolva problemele. Tarile care vor beneficia de o amanare de doi ani pentru atingerea obiectivelor sunt Franta, Spania, Polonia si Slovenia, Olanda si Portugalia urmand sa primeasca fiecare cate un an.

Bogatia lumii s-a mutat in Asia. In Hong Kong sunt mai multi miliardari decat in Elvetia

Depozitele din conturile de offshore din Hong Kong si Singapore s-au marit cu 20%, ajungand anul trecut la 1,2 trilioane de dolari, informeaza Bloomberg. Milionarii asiatici au ales in ultima perioada centrele financiare locale, in detrimentul celor din Europa, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group. “Centrele din regiunea Asia-Pacific, ca Singapore si Hong Kong, sunt de asteptat sa atraga cea mai mare parte din averile nou create in regiune, in conturi de offshore”, se arata in raportul firmei de cercetare. Potrivit aceluiasi document, in Hong Kong se afla cea mai mare concentratie de miliardari, urmat de Elvetia. De asemenea, averile din Asia, mai putin Japonia, au crescut cu 14% in 2012, ajungand la 28 de trilioane de dolari, iar in 2017 ar putea depasi America de Nord.

Butonul “Start” revine in design-ul Windows 8

Microsoft a confirmat faptul ca butonul Start se va gasi din nou in bara de comenzi de pe ultimul sau sistem de operare, Windows 8, noteaza BBC. Acesta a fost prezent pe toate platformele de Windows, incepand cu Windows 95, iar lipsa lui din ultima versiune a starnit numeroase controverse. Butonul nu va avea insa toate caracteristicile cu care ne obisnuise pana acum, ci mai degraba va introduce utilizatorul in noua interfata “Metro”. “Am imbunatatit modul de navigare din meniul Start prin inlocuirea butonului clasic cu logo-ul Windows. Acesta apare ori de cate ori mouse-ul se pozitioneaza in coltul din stanga jos al ecranului si va ramane vizibil pe bara de comenzi, atata timp cat pe ecran este afisat modul desktop”, se arata intr-o postare pe blogul Microsoft.

Empire State Building se vinde pe bucati. Actionarii vor sa o listeze la bursa

Cine vrea o bucata din legendara Empire State Building, va avea in curand sansa sa isi implineasca visul. Actionarii cladirii, Grupul Malkin, au anuntat miercuri ca au intrunit o majoritate de voturi pentru a lista Empire State Building la bursa, scrie CNN Money. Initiativa Malkin a inceput acum cateva luni, dar rezultatul a tot fost amanat din cauza ca nu reuseau sa stranga aprobarea a 80% dintre actionari, cifra ceruta prin lege. Problema era ca actionarii minoritari acuzau Malkin, detinatorii unui pachet majoritar, ca vanzarea turnului si a altor 17 cladiri din Manhattan, ar insemna un castig mai mare pentru acestia, decat pentru restul investitorilor. “Cand Peter si Tony Malkin au inceput sa sune separat investitorii, ne-am dat seama ca vor obtine cele 80% din voturi. Dar decizia finala va apartine judecatorilor”, a declarat Richard Edelman, unul dintre opozanti.


Americanii si-au refacut mai putin de jumatate din averea pierduta in timpul recesiunii

Gospodariile din America au reusit sa recupereze mai putin de jumatate din banii pierduti in timpul recesiunii, potrivit unei analize a Rezervei Federale, citata de Washington Post. Din acest motiv, nu mai au acum o putere de cumparare suficient de mare ca sa alimenteze economia. Prabusirea burselor si a pietei financiare au facut ca locuitorii din State sa piarda un total de 16 trilioane de dolari, de la inceputul crizei financiare. Intre timp, acestia au reusit sa puna la loc, in medie, aproximativ 45 de procente din suma pierduta, calcul raportat la rata inflatiei si la cresterea populatiei. Acest lucru a fost posibil, in principal, datorita revenirii pietei de capital, dar cele mai avantajate au fost tot familiile instarite. “O concluzie ca pierderile financiare de pe urma crizei au fost recuperate nu se justifica”, se arata in raport.