Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului

"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicatul Nokia. 

De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce. 

Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie.

Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis in acest an si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii. 

"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia. 

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor. 

Angajatii afectati vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia

Masura se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se mai arata in comunicat. 

Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari. Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor. 

Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.

Directorul AJOFM Cluj: Vom putea gestiona disponibilizarile de la Nokia. Nu imi fac probleme

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Cluj, Daniel Don, a declarat, joi, ca disponibilizarea unui numar mare de angajati de la Nokia va duce la cresterea ratei somajului in judet, dar aceasta nu va depasi 4%, fata de 3,3% cat este in prezent. 

Daniel Don a spus ca AJOFM Cluj poate sa faca fata unui val de disponibilizare si poate gestiona aceasta problema.

"Putem sa ne ocupam si de 4.000-5.000 de persoane, daca ar fi cazul. Nu ma sperie faptul ca va trebui sa gestionam disponibilizarea a 2.000 de persoane, in conditiile in care ne-am ocupat cu succes de concedierile de la Bechtel", a spus Daniel Don. 

El a precizat ca sunt locuri de munca inclusiv in domeniul asamblarii componentelor electronice. 

Hossu: Modificarea Codului Muncii permite Nokia sa inchida fabrica. Sindicatele nu pot face nimic

Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat astazi pentru Mediafax ca prin modificarea Codului muncii, Nokia poate inchide fabrica de la Cluj, fara a avea nicio responsabilitate fata de angajati, toata sarcina fiind in grija statului roman. 

Inchiderea fabricii Nokia era de asteptat, pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj, a explicat Hossu.

"Cand Nokia a plecat de la nemti, a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. La noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului", a spus Hossu. 

Liderul Cartel Alfa a explicat ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel.

"Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment al unor politici de ocupare", a subliniat Hossu. 

Primarul din Jucu: "Inchiderea Nokia va afecta bugetul local al comunei. Se incasau din taxe si impozite cateva milioane de lei pe an"

Prefectul Clujului a convocat sedinta cu sefii de institutii deconcentrate

Prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a convocat pentru, joi, la ora 15.00, o sedinta la sediul Prefecturii cu directorii mai multor institutii deconcentrate pentru a analiza situatia fabricii Nokia de la Jucu. Vor participa directori ai Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, dar si primarul comunei Jucu.

Romania poate cere UE sprijin financiar din FEAG pentru a ajuta salariatii concediati la Jucu

Fondul European de Ajustare Globala a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe lucratorii care isi pierd locul de munca in urma relocarii companiilor sau a crizei. 

"Desigur ca Romania poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globala (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanti ca urmare a schimbarilor survenite in structura comertului mondial sau a crizei economice si financiare", a declarat, joi, pentru Mediafax, Cristina Arigho, purtator de cuvant pe probleme de munca si afaceri sociale al CE. 

"Autoritatile romane sunt binevenite sa aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie sa se retina faptul ca trebuie respectata procedura si subliniez ca banii din acest fond nu sunt destinati companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectati", a explicat Arigho. 

Ea a spus ca autoritatile nationale sunt cele care trebuie sa formuleze cererea de finantare.

Din istoria Nokia la Jucu

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia ridicandu-se la 60 de milioane de euro. 

Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la acest parc, pentru investitia de la Jucu.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a precizat atunci ca, pentru introducerea utilitatilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sa fie asigurate de autoritatile judetene si locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.