Programe speciale de spart parole pe Internet nu exista, dar sunt tot felul de tertipuri prin care rauvoitorii pot face rost de aceste parole.

Una dintre metode este chiar banala: cineva care te cunoaste foarte bine poate ghici pur si simplu ce cuvinte sau ce cifre ai folosit.

O alta este cand iti introduci chiar tu ID-ul si parola intr-un anumit program, in speranta ca vei reusi sa obtii parola altcuiva. Din pacate, tot tu vei ramane si dezamagit, si fara parola mult dorita.

De asemenea, keylogger, un program care inregistreaza fara sa iti dai seama orice tastezi, poate fi instalat pe calculatoare din sali de internet sau chiar la tine pe calculator, fara sa iti dai seama, de persoane care vor cu tot dinadinsul sa stie totul despre tine.

Un alt dusman notoriu al parolelor este Fake Yahoo, un program identic cu Yahoo Messenger, care retine ID-urile si parolele.

Nu in ultimul rand, virusii pot fi vinovati de pierderea parolei. Ultima gaselnita pe Facebook a fost un virus care a circulat pe mail si prin care li se cerea utilizatorilor sa-si reseteze parola, tastand-o pe cea actuala, precum si una noua. Evident, actuala parola era furata.

Asadar, amenintarile sunt multiple si deloc neglijabile. Ce poti face ca sa te protejezi?

1. Seteaza-ti o parola puternica. Altfel spus:

• Sa contina cel putin opt caractere.
• Sa nu contina numele de utilizator, numele real sau numele companiei.
• Sa nu contina un cuvant intreg.
• Sa fie semnificativ diferita de parolele anterioare.
• Sa contina caractere din fiecare dintre urmatoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatura: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /.
Este posibil ca o parola sa corespunda criteriilor de mai sus si sa fie in continuare o parola slaba. De exemplu, Hello2U! corespunde tuturor criteriilor listate pentru o parola puternica, insa este in continuare o parola slaba, deoarece contine un cuvant intreg. H3ll0 2 U! este o alternativa mai puternica, pentru ca inlocuieste unele litere din cuvantul intreg cu cifre si include spatii.

2. Sa descarci Yahoo Messenger numai de pe site-ul oficial. Daca nu faci asta, risti sa te trezesti cu un program malitios care iti fura toate informatiile.

3. Sa ai intotdeauna instalat un antivirus pe computerul tau si sa nu deschizi email-uri necunoscute sau care iti par ca nu vin din partea unei surse de incredere, cu atat mai putin atasamente din acestea. Pot contine virusi periculosi, care iti fura informatii, precum si numeroase alte coduri malitioase.

Citeste si: Top metode sa faci bani pe Internet!