Procurorii DIICOT de la Structura Centrala continua, joi, audierea membrilor celor doua grupari infractionale organizate suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta.

Pana in prezent, procurorii au audiat peste 30 de persoane si au emis ordonante de retinere pentru zece dintre acestea, care vor fi duse joi in fata instantei, cu propunere de arestare preventiva, au declarat surse judiciare.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut, miercuri, 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta, informeaza institutia, intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul produs de membrii celor doua grupari a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, membrii gruparilor infractionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achizitionat, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fara sa plateasca TVA, conform prevederilor legale, operatiunile reale fiind evidentiate in actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vanduta catre beneficiarul final, prin adaugarea TVA.

De asemenea, sustin procurorii, exista suspiciunea ca reteaua achizitiona marfa, fara plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie si Germania, direct prin firme "fantoma" ale retelei si apoi o vinde pe piata interna, "la negru", la un pret apropiat de valoarea cu TVA, insa mult sub pretul pietei, "fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate insa fara incalcarea prevederilor legale".

O alta modalitate de actiune a retelei presupunea livrarea, de catre marii producatori de pe piata de carne din Romania, de marfa catre societati comerciale din Bulgaria si Ungaria, de unde marsa se intorcea in Romania, prin societati de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vandute pe piata interna fara inregistrarea tranzactiilor in documentele contabile, potrivit DIICOT.

Anchetatorii sustin ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate, care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse in consum. De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii, pentru a fi preparate si oferite spre consum.

Potrivit lui sefului interimar al ANPC, Marius Dunca, joi, vor fi controlate supermaketurile din toata tara.