Ministrul Finantelor s-a intrebat oarecum retoric care ar fi reactia publica daca inspectorii Garzii Financiare ar face un control sever si ar sanctiona cumparatorii care nu prezinta bon fiscal! Ulterior, el a exclus aceasta varianta, spunand ca Garda Financiara are totusi prea putin personal pentru o astfel de actiune.

Potrivit lui Vladescu, contrabanda cu tigari, de exemplu, este un fenomen care implica zeci de mii de oameni, mai multi carausi cu bax-urile si mai putin cu camioanele, dar milioane de cumparatori.

"Tigarile de contrabanda intra pe toata fasia cu Moldova. Sunt carausi de bax-uri, cate unu-doua bax-uri. M-as bucura sa fie cu camioanele, pentru ca pana la urma camioanele le opresti. (...) E un fenomen care implica zeci de mii de oameni, care se ocupa cu contrabanda, si milioane de cumparatori", a spus ministrul Finantelor Publice.

El a adaugat ca baza contrabandei "este generata de faptul ca in Romania sunt foarte multi oameni saraci".

"De aceea e contrabanda mai mica in Germania. Neamtul se duce sa cumpere sticla de whisky din magazin si plateste 5-6 euro. Romanul prefera sa o cumpere din piata, cu 2 euro, si sa nu stie ce e inautru", a concluzionat oficialul.

Pe de alta parte, el sustine ca in domeniul tutunului contrabanda este intalnita in cote semnificative si in tarile din Vest, dand ca exemplu Italia, Franta si Olanda.

Ministrul de Finante a mai sustinut ca, dupa estimarile institutiei pe care o conduce, cea mai mare cantitate de tigari de contrabanda intra in tara pe fasiile de granita cu Republica Moldova si Ucraina si mai putin prin transport organizat, cu mijloace care tranziteaza prin vama.

Declaratiile lui Sebastian Vladescu vin intr-un context in care mai multe voci sustin ca daca statul si-ar face treaba in combaterea evaziunii fiscale si ar aduce sume serioase la buget, nu ar mai fi nevoie de reducerea salariilor si pensiilor.