Prelevari se fac zilnic in statiile Institutului de Fizica Nucleara. Patru dintre aceste probe culese pe 28 martie in zona Slanic Prahova au aratat o crestere a concentratiei de iod radioactiv I 131 provenind de la centrala de la Fukushima.

Valorile nu au fost catalogate drept periculoase deorece sunt de aproape 600 de ori sub limita normala in apa de ploaie.

Pe 2 aprilie, in aceeasi zona s-au facut masuratori si in laptele de oaie. Si in aceasta proba s-au descoperit urme de iod radioactiv, dar tot in limite considerate normale. Adica de 60 de ori mai putin decat valoarea maxima admisa.

Vestea nu i-a ingrijorat pe specialisti, dar i-a pus pe ganduri pe localnici.

Specialistii de la Institutul de Fizica Nucleara se asteptau inca de acum doua saptamani ca particulele sa ajunga pe sol. Norii de ploaie s-au aflat deasupra norului radioactiv si asa iodul de la Fukushima a ajuns pe pamant. Vorbim insa de cantitati extrem de mici, insista specialistii.

Aceste valori nu au absolut nicio semnificatie si nicio influenta asupra sanatatii populatiei”, spune Constantin Ivan, director tehnic - administrativ la Institutul de Fizica Nucleara.

De aceeasi parere sunt si cei de la Agentia de Protectia Mediului, care monitorizeaza non-stop radioactivitatea din apa, sol si aer in alte 120 de statii amplasate in toata tara. Pana acum nici lor rezultatele nu le-au dat motive de ingrijorare. 

Si totusi, iodul 131 poate fi extrem de periculos daca este asimilat in organism. Poate genera diferite modificari de tesuturi si de celule in organism, care pot duce in prima instanta sau cel mai frecvent dupa expunere la iod radioactiv la cancer tiroidian.

Insa perioada de injumatatire a iodului este de 8 zile. Iar scurgerile de la Fukushima au avut loc acum o luna. Asta inseamna ca iodul 131 aruncat atunci in atmosfera este acum la 6 la suta fata de intensitatea initiala ... Deci prea putin periculos.

Este OFICIAL: Fukushima, noul Cernobil. Radiatiile, la nivel MAXIM

Avertisment meteo: ploi acide la granita Romaniei cu Bulgaria VIDEO