Acestora le va fi măsurată temperatura, în fiecare zi, pentru a putea fi descoperite, mai uşor, eventuale cazuri de îmbolnăvire cu COVID 19.

Premierul a anunţat că, în curând, vor fi redeschise parcurile şi hotelurile, dar nu a fost stabilită încă o zi anume. După 15 mai, vor fi luate şi alte măsuri de relaxare, treptat, o dată la două săptămâni, în funcţie de răspândirea virusului.

Primele măsuri pentru “o viață normală”

În această dimineaţă, într-o şedinţă de câteva ore, la ministerul de Interne, au fost luate primele măsuri care ne vor permite să ne apropiem, treptat, de ceea ce numim o viaţă normală după 15 mai.

Ludovic Orban: Nu se poate face o relaxare bruscă, trebuie să fie făcută o relaxare în etape. Deocamdată suntem în proces de evaluare a fiecărei măsuri. Nu pot să anunţ cu precizie prima măsură care va fi relaxată.

Aşadar, ştim sigur că după 15 mai scăpăm de declaraţia pe proprie răspundere. Nu mai dăm nimănui explicaţii despre motivul sau durata ieşirii din casă. Se subînţelege că vom fi liberi să ieşim atât ziua, cât şi noaptea, însă niciun oficial nu a făcut aceasta precizare, aşa că vom vedea.

Se vor deschide hotelurile și parcurile

Printre primele spaţii publice care se vor redeschide se număra hotelurile şi parcurile.

Parcurile au fost închise pe 24 martie. Guvernul anunţa că vor fi printre primele redeschise, nu ştim deocamdată data exactă. Rămâne de văzut dacă vor fi deschise şi spaţiile de joacă unde există un risc ridicat de nerespectare a distanţării sociale.

Ludovic Orban: În ceea ce priveşte hotelurile, nu va exista restricţie să se cazeze o singură persoană sau mai multe, doar dacă fac parte din aceeaşi familie.

Restaurantele rămân închise

Deocamdată nu ştim când vom merge din nou în mall-uri, cinematografe, teatre sau librării. Sau când vom ieşi la terase. Relaxarea se va face în etape. Timp de două săptămâni se analizează evoluţia virusului, abia după aceea se trece la etapa următoare.

Ludovic Orban: Restaurantele şi cafenele, aici opinii exprimate sunt rezervate, pentru că riscul epidemiologic e mai mare în cazul restaurantelor, pentru că nu poţi să porţi mască

Triaj național după 15 mai pentru cei care merg la muncă

După 15 mai milioane de români vor reveni fizic la slujbă. Guvernul ia în calcul introducerea unui triaj la nivel naţional,, în care ar intra şi copiii dacă vor fi redeschise şcolile. Nu a fost stabilită o data exactă.

Ludovic Orban: Prin intermediul termometrelor electronice să se poată lua temperatura când vine omul la muncă şi lucrul ăsta se întâmplă zilnic, iar în cazul în care o persoană are temperatură peste 37 degrade să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale inclusiv posibilitatea unei testări covid.

Reporter: Birourile şi şcolile vor putea fi deschise dacă nu au implementat acel sistem de luare a temperaturii cu termometrele?
 
Ludovic Orban: Îmi puneţi nişte întrebări foarte practice la care în momentul de faţă nu vă pot răspunde.

Încă se lucrează la detalii pentru a găsi formula care permite relaxarea , dar previne răspândirea virusului. După 15 mai din ce în ce mai mulţi oameni vor circula cu autobuzul, trenul său avionul.

Măsuri de protecție în mijloacele de transport

Odată cu întoarcerea oamenilor la muncă, autorităţile trebuie să măsuri pentru evitarea aglomeraţiei în mijloacele de transport în comun. De exemplu la metrou ar fi putea fi stabilit un număr maxim de persoane care au cum să intre în staţie în acelaşi timp. Sau la nivel naţional ar putea fi decalat orarul de lucru astfel încât să nu plece toată lumea în acelaşi timp de acasă dimineaţa.

Premierul a vorbit despre redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a şcolilor. Din nou, fără să dea o dată. A precizat însă că şi copii vor purta obligatoriu masca.

Rămâne de văzut dacă toţi copiii vor primi măşti de la stat sau doar cei care nu îşi permit să le cumpere. Mai sunt şi alte măsuri în discuţie, cum ar fi extinderea înainte de 15 mai a intervalului în care vârstnicii pot ieşi din case.

Ludovic Orban: Odată cu încălzirea vremii ar trebui interval dimineaţă sau seara, s-au discutat o serie de alte lucruri, pescuit sportiv, dar nu au fost decizii.

Se vor relua şi zborurile internaţionale. Premierul spune că la nivel european se ia în calcul că toţi pasagerii, indiferent dacă vin sau pleacă, să treacă prin termoscanere. Cine are febră, nu intra în aeroport.