Imbracate in culori aprinse, cu unghiile bine lacuite si cu parul perfect intins, Ana Maria si Ioana au facut un efort si s-au trezit dimineata ca sa ajunga pe la pranz la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Eleve la Liceul ''Traian Vuia'' din Capitala, cele doua domnisoare, una blonda, alta bruna, nici macar nu au reusit sa intre in examenul de bacalaureat. Le-a incurcat rau matematica. Acum, fetele sunt hotarate sa treaca macar corigenta si sa se inscrie la toamna.

"Sincer eu vad hartia aceea decat o optiune pentru facultate. La romana am obtinut 6,90, in ambele semestre, la matematica 4 pe linie, iar la biologie a fost decat pe al doilea semestru, in care am luat 3", spune Ana-Maria. "Nu prea ne-a interesat. Ne distram, mai mult. Unii oameni, tot cu aceasta diploma, si nu fac nimic. Depinde de noroc", crede Ioana.

Instruite astfel pentru viata, fetele stiu ca totul trece prin stomac, iar pana una alta vor ajutorul de somaj de 250 de lei. "E mai bine cu somajul. Tin sa ma distrez mai mult anul asta", adauga Ioana.

Iata cum cugeta un alt reprezentant al acestei generatii. "Am diploma de ospatar. Ma intereseaza pe mine bacul?"

Aproape 80.000 de absolventi au ratat in aceasta vara examenul vietii lor. Iar daca aruncam o privire in trecut, conform statisticilor, in toamna doar o treime dintre ei vor obtine diploma. Cum vor reusi ei sa se integreze pe o piata a muncii in care cerintele angajatorilor sunt din ce in ce mai mari ? Greu de spus.

Deocamdata, solutiile sunt unele de moment. "Pot beneficia de indemnizatia de somaj, daca se inregistreaza in termen de 60 de zile sau daca nu reusesc sa identifice un loc de munca", explica Liliana Bogdan, purtator de cuvant al ANOFM.

Locuri de munca disponibile ar fi, insa prea putini sunt dispusi sa presteze munca fizica, pe bani putini.