Motivul este legat de perioada de referinta la care se raporteaza institutiile europene atunci cand fac aceste calcule si care va ramane acelasi dinaintea publicarii datelor recensamantului.

Numarul de europarlamentari pentru fiecare stat este calculat potrivit unui sistem de "proportionalitate degresiva" – asadar tine cont de numarul populatiei, iar numarul de mandate alocat in acest exercitiu legislativ fiecarui stat este prevazut in concluziile Consiliului European din 18 octombrie 2007, adoptate la nivel de sefi de stat si de Guvern.

Conform celor stabilite, Romania are in prezent 33 de europarlamentari, insa ar putea pierde, potrivit surselor citate, circa 3-4 dintre acestia.

Pe de alta parte, scaderea cu peste doua milioane a numarului de locuitori din Romania va avea efecte si asupra numarului de voturi de care dispune Romania in Consiliul UE, dar si asupra diferitelor alocarilor bugetare.

Dispar romanii. Ne-am intors la nivelul demografic din '66. In 2050 vom mai fi 16 milioane VIDEO

In prezent, Romania este al saptelea stat membru UE ca numar de voturi in Consiliu, avand aproximativ 4,5% din populatia UE.

Populatia Romaniei a scazut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane, potrivit rezultatelor provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011, anuntate joi de Institutul National de Statistica.