În Uniunea Europeană, în medie, 7% dintre proprietari au achitat datoriile cu întârziere, în 2018, însă în ţara noastră procentul a fost dublu. Datornicii spun că nu au bani sau timp, însă ei pot fi executaţi silit dacă sunt trimişi în judecată.

Într-un bloc de garsoniere, preşedintele asociaţiei de proprietari încearcă lună de lună să convingă oamenii să-şi plătească întreţinerea. Acolo unde n-a mers cu vorba bună, a intentat proces. Cei mai conştiincioşi sunt pensionarii.

Procesele sunt lungi şi anevoioase. Între timp, locatarii de bună credinţă trebuie să acopere datoriile celorlalţi.

Datele Eurostat arată că numărul românilor cu restanțe la plata facturilor s-a redus constant, în ultimii ani.

Dacă în 2012-2013 aproape o treime aveau datorii, în 2018 doar puţin peste 14% se aflau în această situaţie.

Unii români nu mai pot face faţă cheltuielilor. În Tulcea, spre exemplu, sute de localnici au ieşit în stradă după ce preţul gigacaloriei a crescut cu 60%.

Preţul gigacaloriei a urcat la 531,15 lei, iar 30% din cost este subvenţionat de Primărie. Pentru a mări subvenţia la nivelul de anul trecut, primăria ia în calcul să taie unele salarii din administraţie.

Potrivit datelor Eurostat din 2018, cele mai mari întârzieri la plata utilităţilor le au grecii, urmaţi de bulgari şi croaţi, iar românii se află pe locul al patrulea. Probleme apar în special în familiile care au în întreţinere mai mulţi copii.