Patronatele atrag atenţia autorităţilor că în câţiva ani vom avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi noi, iar dinspre şcoală vin tot mai puţini elevi şi studenţi. Presiunile pe bugetul de pensii vor creşte, mai ales că până în 2030 populaţia generală este prognozată să scadă cu peste 2 milioane de locuitori.

Acum doi ani am avut cea mai mare migraţie din ultimii 7 ani - au plecat din România aproape 220.000 de oameni, iar anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani. În Uniunea Europeană, sunt doar cinci ţări care pierd populaţie. Noi suntem pe primul loc. În 2017 am pierdut 120.000 de oameni.

Semnalul de alarmă tras de patronate se bazează şi pe aceste cifre din raportul făcut de Institutul de Cercetări Economice al Academiei Romane şi KPMG. Populaţia activă de la noi, cu alte cuvinte cei care au muncit pe contract măcar un an în viaţa lor este pe la 9 milioane de oameni. Ceilalţi, 10,5 milioane populaţia inactivă, pensionarii, elevii şi copiii, plus aceşti aproape 2 milioane de oameni care sunt, teoretic persoane active, dar care nu sunt nicăieri - nici la muncă nici la facultate sau la şcoală. Iată ce au aflat specialiştii.

Luminiţa Chivu, director Institutul Național de Cercetări Economice: “975.000 sunt NEETs, deci tinerii până în 34 de ani care nu se regăsesc nici la şcoală, nici la muncă. Ce mai ştim - 215.000 sunt beneficiari de ajutor social. Avem de exemplu 786.000 de persoane cu dizabilităţi, din care 175.000 sunt apte de muncă, dar din care doar 33.000 lucrează. La recensământul din 2011 erau un 1.110.000 de persoane casnice.”

De asemenea, realizatorii analizei evaluează că populaţia ocupată va continua să scadă, punând presiune pe sistemul public de pensii.

"Dacă actualele tendinţe se vor menţine, populaţia ocupată va scădea de la 8,4 milioane de persoane în anul 2016 la 8,2 milioane de persoane în anul 2020, la 7,3 milioane de persoane în anul 2030. În aceste condiţii, rata de dependenţă a sistemului public de pensii, exprimată ca raport procentual între numărul de pensionari şi numărul persoanelor ocupate, se înscrie pe o traiectorie nefavorabilă, dificil de susţinut, majorându-se de la 61,3% în anul 2016 la 63% în anul 2020, la circa 71% în anul 2030 şi, respectiv, la aproape 100% în anul 2060", avertizează realizatorii studiului.

Migraţia, naşterile puţine, educaţia de slabă calitate - toate acestea au efecte asupra pieţei muncii, spun specialiştii. În câţiva ani economia va avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi.

Mădălina Racoviţa, KPMG România: “Dacă aceste tendinţe se vor menţine populaţia ar putea scădea cu 2 milioane de locuitori până în 2030, iar populaţia ocupată va scădea de la 8,4 milioane de persoane în 2016 la 7,3 milioane în anul 2030. În aceste condiţii, pe lângă dificultăţile de pe piaţa muncii avem şi un impact la nivelul sistemului public de pensii.”

La criza de forţă de muncă pune umărul şi statul, potrivit sindicatelor. Datele oficiale arată că majorările salariale pentru bugetari au fost de peste 20% în medie, pe brut în ultimii doi ani, în timp ce angajaţii din privat au avut creşteri medii de doar 13%.

Bogdan Hossu, sindicatul Cartel Alfa: “Avem o diferenţă pe net, subliniez acest lucru pentru că e important între brut şi net, între salariul mediu bugetar şi salariul mediu din mediu economic de 1.000 de lei, ceea ce este complet anormal şi în acelaşi timp cu tendinţe de creştere a acestui ecart pe viitor.”

”Printre concluziile alarmante ce se desprind din studiul realizat de specialiștii de la KPMG și cercetătorii INCE – în 5 ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă care nu pot fi acoperite din resursele de muncă interne dacă nu se iau măsuri; circa 2 milioane de persoane active nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional; numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi; populația ar putea să scadă cu aproape 2 milioane de locuitori până în 2030 – acesta își propune să identifice soluții pentru gestionarea deficitului forței de muncă”, se arată în comunicatul Confederației Patronatelor Concordia.

Din aceste motive, Concordia consideră că mediul de afaceri, sindicatele și autoritățile trebuie să înceapă urgent o consultare transparentă și aplicată pentru stabilirea setului de măsuri necesar stopării creșterii decalajului dintre cererea și oferta de pe piața muncii.