"Desi diferenta nu este majora, este primul an dupa multa vreme in care cresterea medie salariala din Romania a fost mai mare decat cea planificata initial de companii (3,9%). Acesta este un semn ca economia este pe o traiectorie de crestere. In plus, ca urmare a perioadei de deflatie pe care o traverseaza Romania, in principal datorita reducerii cotelor de TVA, angajatii romani se bucura de o apreciere a puterii de cumparare, ceea ce ne asteptam sa se traduca intr-o crestere sustinuta a consumului atat in 2015, cat si in 2016", a declarat Mihaela Mitroi, seful departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania, citat de Agerpres.

De cea mai mare crestere salariala in 2015 au avut parte sectoarele farmaceutic si bunuri de larg consum (4,5% fiecare). Sub media pietei au fost sectoarele bancar (2%) si retail (3,7%). 

Pe categorii de angajati, cele mai importante majorari salariale au fost la nivelul muncitorilor (4,2%) si al personalului operational (4,3%), in vreme ce lefurile managementului de top au crescut intr-un ritm mai redus (3,9%). 

Pentru 2016, cresterea salariala bugetata in acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificata si anul trecut pentru 2015. 

Potrivit INS, la finele lunii iulie castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.849 lei, in crestere cu 31 de lei fata de luna precedenta (1,7%). Valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.088 lei).

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca in 2016 salariul mediu net ar putea sa creasca cu circa 100 de lei, la 1.939 lei. Pentru finalul acestui an, se asteapta la un salariu de 1.817 lei.