Cu două zile înainte, la ultima informare transmisă de MMPS, numărul contractelor de muncă suspendate era de 1.046.527.

Din cele 970.005 contracte suspendate anunţate miercuri, 317.627 erau din industria prelucrătoare, 176.999 erau din Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 105.784 din Hoteluri şi restaurante.

Alte 226.962 de contracte individuale de muncă erau anunţate miercuri ca fiind încetate de la declararea stării de urgenţă, astfel: 43.022 de contracte în Comerţ cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 39.530 în Industria prelucrătoare, iar 30.579 în Construcţii.

În debutul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că primele plăţi pentru şomajul tehnic au fost făcute, din rezervele instituţiilor, iar după aprobarea rectificării bugetare vor putea fi operate toate plăţile.

Până în prezent, numărul solicitărilor pentru şomaj tehnic este pentru 562.000 de angajați.

"O primă parte dintre cei care ne-au adresat solicitarea au şi primit banii în cont, atât beneficiarii sumelor gestionate de Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi cei care au depus cererile la AJOFM-uri. Solicitări la nivelul zilei de astăzi pe tot cuprinsul ţării la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sunt puţin peste 550.000, practic 562.000. Este vorba despre cererile depuse într-adevăr de companii pentru salariaţii cărora le-au suspendat temporar contractele de muncă, adică i-au înscris în şomaj tehnic. Solicitările care se depun toate prin mijloace electronice sunt depuse de angajator pentru plata aferentă şomajului tehnic al angajaţilor acestora", a afirmat ministrul.

Totodată, ministrul Muncii a propus ca pe lista beneficiarilor de şomaj tehnic să fie incluse şi alte categorii afectate de criza de coronavirus, dar şi prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru aceste noi categorii.

"Vă voi propune să completăm lista beneficiarilor cu alte categorii despre care avem informaţii că sunt afectate, respectiv să prelungim termenul până la care pot depune solicitările noile categorii pe care vi le voi propune. Ne menţinem termenul de doar câteva zile de efectuare a plăţii şi ca atare nu afectăm termenul în care noi ne obligăm să facem plata, ci doar extindem perioada în care solicitanţii pot depune cereri", a precizat ea.

Totodată, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a devansat cu o săptămână programul de achitare, prin Poşta Română, a indemnizaţiilor de şomaj astfel că, până pe 16 aprilie, beneficiarii acestor plăţi vor putea intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite.

"În contextul Sărbătorilor Pascale, vă anunţăm că am devansat cu o săptămână programul de achitare prin Poşta Română a indemnizaţiilor de şomaj. Astfel, până pe 16 aprilie, beneficiarii indemnizaţiilor de şomaj vor putea intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite", precizează instituţia pe propria pagină de Facebook.